Különböző mutatók alapján, például hogy az egyes európai városok hány helyszínnel, fesztivállal és koncerttel rendelkeznek, az Egyesült Királyság fővárosa végzett az élen elképesztő teljesítménnyel, évi 2437 koncerttel, 25 fesztivállal és 133 rendezvényhelyszínnel.

Minden zenekedvelő számára létezik program Londonban. A történelem legikonikusabb zenei fellépőinek otthona, a Rolling Stonestól David Bowie-ig: könnyen eltölthetünk egy napot a város zenei örökségének bejárásával, legyen szó akár egy fotózásról az Abbey Road zebraátkelőnél, vagy egy estéről a híres Ronnie Scott's jazzbárban.

A zöldellő város számos parkjának köszönhetően London nyáron non-stop fesztiváloknak is otthont ad. A British Summer Time az egyik legnagyobb fesztivál, amely a központi fekvésű Hyde Parkot foglalja el, és idén Stevie Nicks, Shania Twain, Kylie Minogue és még sokan mások lesznek a headliner-ek.

A város további nagy fesztiváljai közé tartozik az All Points East, a Mighty Hoopla és a Field Day. Emellett rengeteg helyszínt találunk, a Wembley és a Tottenham hatalmas stadionjaitól kezdve a számtalan kisebb bárig és koncerthelyszínig, amelyek szétszóródtak a városban.

A kutatást a Love Holidays nevű turisztikai cég végezte, és a listájukban második helyen szereplő város meglepő lehet, hiszen ezen a helyen Hamburg állt. Berlin pedig csupán a negyedik helyre szorult vissza, Németország második legnagyobb városa volt az, amely összességében a legtöbb helyet kínálja a zenehallgatásra.

A harmadik helyen Párizs áll. A Palais Garnier, a Párizsi Filharmónia és a Théatre du Chatelet csak a jéghegy csúcsa a francia főváros zenei helyszínek sokaságában. Párizs zenetörténete a leghíresebb Európában. Lehetetlen úgy gondolni a városra, hogy ne jusson eszünkbe Edith Piaf, de a világ minden tájáról inspirált zenészeket George Gershwintől kezdve egészen Kanye Westig és Jay-Z-ig.

A negyedik Berlin legendás helyet foglal el a zenetörténetben. Aki kíváncsi arra, hogyan változott a korral, és hogyan hatott a kortárs zenére, annak a B-MOVIE: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989 című dokumentumfilmet mindenképpen érdemes megnéznie.

A film azt dokumentálja, hogyan olvadt össze a brit rockzenei világ a berlini klubokban kibontakozó elektronikus és techno szcénával, és hogyan alakult ki a mai zenei tájkép.

Minden berlini túrához elengedhetetlenül hozzátartozik a zene. Akár David Bowie nyomdokain járunk, aki a hetvenes években híres berlini trilógiáját rögzítette, akár a berlini klubokban táncoljuk végig az éjszakát, a zene nem maradhat ki egy itteni útitervből.

Manchester városa az ötödik helyen áll. Utcái tele vannak a zenei örökség maradványaival. Az Oasis legendájának köszönhetően Manchester szelleme még mindig a zenétől duzzad. A város 76 zenei szórakozóhellyel büszkélkedhet, szemben a 133 londoni helyszínnel. Tekintve, hogy Manchester lakossága harmadannyi, mint a fővárosé, a zenei fővárosban több mint 70 százalékkal több élőzenei helyszín jut egy főre.