A közel 44 milliós Ukrajna lakosságának negyed kényszerült otthona elhagyására a két éve kirobban háború miatt. 

 Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslése szerint mintegy 6,5 millió ember menekült külföldre 2022 február óta. A harcok és a pusztítás miatt további 3,7 millióan váltak belső menekültté, ők Ukrajna határain belül találtak menedékre.

 A UNHCR legfrissebb felmérése szerint ennek a több mint 10 milliós tömegnek nagy többsége vissza akar térni hazájába, otthonába.

A kutatásban megkérdezett menekültek 65 százaléka, a belső menekültek 72 százaléka fejezte ki visszatérési szándékát – közölte Philippe Leclerc, az UNHCR európai regionális igazgatója.

A hazatérésre vágyók aránya ugyan igen magas, de a háború elhúzódásával folyamatosan csökken – mondta.

A megkérdezettek a biztonsági helyzet mellett a munkalehetőségek hiányát, valamint a házak és lakások lerombolását említették a visszatérés elmaradásának okaként.

A felmérésben vizsgálták az időközben Ukrajnába hazatért menekültek helyzetét is. A többi között megállapították, hogy visszatérők többsége, 55 százaléka a vártnál kevesebb munkalehetőséget talált. 

Az ENSZ-ügynökség ezért az ország újjáépítést tekinti az első számú feladatnak. A segélyszervezet eddig mintegy 27500 házat hozott rendbe Ukrajnában – számolt be a dpa német hírügynökség.