A heves orosz ostrom alatt álló Avgyijivkát szombaton adta fel végleg az ukrán hadsereg, ezzel Oroszország az elmúlt hónapok legfontosabb győzelmét aratta a háborúban.

Órákkal azután, hogy az orosz csapatok felhúzták a zászlóikat a településen, vérfagyasztó történetek láttak napvilágot több sérült ukrán katonáról, akiknek nem sikerült elmenekülniük.

A CNN szerint az ott tartózkodó ukrán katonák a 110. gépesített dandárhoz tartoztak. Viktor Biliak, az egyik ott állomásozó katona szerint többen kétségbeesett kísérleteket tettek a város romjai közül való menekülésre.

Kint nullára csökkentek a látási viszonyok. Csak a túlélésről volt szó. Egy kilométer a mezőn keresztül. Ellenséges tüzérség. Az Avgyijivkába vezető út tele van ukrán holttestekkel

 – írta az Instagramon Biliak, akit végül rádión értesítette egy parancsnok, hogy a sebesülteket nem fogják evakuálni.

A csapdába esett és körülzárt hat katona között volt a 30 éves őrmester, Ivan Zhytnyk is, aki közel két éve harcolt Avgyijivkában. A súlyosan megsérült férfi videókapcsolaton keresztül vette fel a kapcsolatot nővérével, Katerynával és más családtagjaival csütörtökön, az erről készült felvétel azóta széles körben terjedt el a közösségi médiában.

„Na, mi van, ők… senki sem jön? A srácaid is ott vannak veled vagy egyedül vagy?” – kérdezte a nő, amire Zhytnyk úgy válaszolt, hogy

mindenki elment, mindenki visszavonult. Azt mondták, hogy egy autó elvisz minket. Eltört két lábam, repesz a hátamban. Nem tehetek semmit.

Kateryna később arról beszélt a Slidstvo.info-nak, hogy másfél napig vártak a kimenekítési járműre, amikor viszont rájöttek, hogy senki sem jön értük, akkor elkezdtek telefonálni. Amikor a testvére felhívta, akkor nagy fájdalmai voltak, mivel kifogytak a gyógyszerből és az élelemből.

Egy másik fogságba esett katona Andrij Dubnyickij volt, akinek a felesége elmondta, hogy csütörtökön délelőtt 10 órakor beszéltek utoljára, aztán sms-ezni kezdtek, az utolsó üzenet 12 órakor érkezett arról, hogy elfogták az oroszok.

Pénteken egy orosz katonai blogger tett közzé egy videót, amelyen több ukrán katona holtteste is látható, ezek között azonosították Zhytnyk és Dubnickij holttestét is.

Egy ismert ukrán katonai blogger, Jurij Butusov azt állítja, hogy az orosz hadsereg kivégezte azokat a tehetetlen, fegyvertelen sebesülteket, akiket elfogtak és nem tudtak mozogni.

A 110. gépesített dandár hétfőn közzétett közleményében arról írt, hogy megpróbált tárgyalni az orosz erőkkel a sebesült csapatok evakuálásáról, miután teljesen bekerítették őket. A közlemény szerint megegyeztek, hogy evakuálják az ukrán sebesülteket, segítséget nyújtanak nekik, majd kicserélik őket más hadifoglyokra. Csak a közzétett videóból értesültek arról, hogy a katonák meghaltak.