Az uniós nagykövetek szerdán megállapodtak abban, hogy az év végéig további 5 milliárd euróval segítik Ukrajnát az „Ukrajna Támogatási Alap” létrehozásával.

Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a döntés után arról írt az X-en, hogy „az üzenet egyértelmű: támogatni fogjuk Ukrajnát mindenben, ami a győzelemhez szükséges.”

A Politico hírlevelében azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy amit most új forrásnak neveznek, az lényegében csak „kreatív könyvelés”. Ennek az az oka, hogy részben elszámolhatóak a kétoldalú fegyverszállítmányok is az alaphoz való hozzájárulásként.

A Politiconak nyilatkozó diplomaták arról beszéltek, hogy az Ukrajnába irányuló kétoldalú fegyverszállítmányok az alaphoz való pénzügyi hozzájárulással egyenértékűek, körülbelül 50 százalékos szinten, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy ország csak a kifizetéseinek a felét vonhatja le, hanem az adományozott fegyverek ellenértékének a felét is.

Németország az alapba 1,2 milliárd eurót fizetne be, de amíg el tud számolni 2,4 milliárd eurónyi fegyveradományt, egy centet sem kell adnia.

A portál által megkérdezett diplomaták egyike sem tudta pontosan megmondani, hogy valójában mennyi pénz kerülhet be a támogatási alapba, azonban azt egyikük sem zárta ki, hogy ez elméletileg akár a semmivel egyenlő is lehet.

A portál értékelése szerint a lépéssel az lehetett inkább az Európai Unió célja, hogy a magyar vétót megkerülve közvetlenül vásárolhassanak fegyvereket Kijevnek, majd ezt „hozzájárulásként” számolhassák el.