A közelmúlt hazai és nemzetközi politikai, illetve gazdasági vitái jórészt Ukrajna további támogatásának a kérdéséről szóltak. A pénteken Kijevbe érkező Rishi Sunak brit miniszterelnök 2,5 milliárd fontnyi katonai támogatást és az ukrán államnak nyújtott biztonsági garanciákat jelentett be – írja a Politico.

Itt a B-terv: így támogatnák Ukrajnát Orbán nélkül

Miután Orbán Viktor megvétózta az Unió Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagját december 14-én, 26 EU-tagország kidolgozott egy 20 milliárd eurós alternatívátHa kíváncsi a részletekre.

A január 12-én Kijevbe érkező Sunak a Volodimir Zelenszkijjel való tárgyalása előtt kijelentette, hogy az Egyesült Királyság ki fog állni Ukrajna mellett

a legsötétebb órákban és az elkövetkező jobb időkben is.

A brit kormány a 2024/25-ös pénzügyi évben 2,5 milliárd fontot (1100 milliárd forintot) – 200 millióval többet a tavalyinál – szán Ukrajna katonai támogatására. 

200 millió fontot csak drónok előállítására szánnak, az ukrán hadsereg korábban semelyik államtól nem kapott ilyen mértékű drón felajánlást.

Drónok ezrei változtatják senki földjévé a frontot

Átalakult az orosz-ukrán háború. Mindkét fél pilóta nélküli járművekre támaszkodik a felderítés és a támadások végrehajtásában.Ha kíváncsi a részletekre

A tavalyi Vilniusban tartott G7 csúcs szellemében, ahol a  résztvevő államok megállapodtak az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákról, az Egyesült Királyság megegyezett az ukrán állammal a garancia részleteiről. 

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal közleményéből kiderül, hogy a Sunak-kormány Ukrajna további katonai, kiberbiztonsági és egészségügyi támogatását jelentette be. Az egyezmény arra is kötelezi Nagy-Britanniát, hogy gyors és tartós segítséget nyújtson, ha Oroszország a jövőben ismét megtámadná a kijevi államot.