Amint a segítőink megpróbálják kimenteni őket, rájuk lőnek – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, utalva azok erőfeszítéseire, akik a Dnyeper oroszok megszállta partján mentik az árvíz károsultjait. 

Az árvíz Kijev szerint 80 települést fenyeget a folyó ukrán és orosz megszállás alatt álló oldalán egyaránt – írja a Politico

Emberek, állatok halnak meg. Az elárasztott házak tetejéről az emberek látják, hogy fuldoklók úsznak el mellettük. Ezt a másik oldalon is látni lehet. Nagyon nehéz kihozni az embereket Herszon megszállt részéről. Amikor erőink megpróbálják kihozni őket, a megszállók messziről lövik őket

– számolt be az eseményekről az ukrán elnök, majd hozzátette, hogy a következményeket csak néhány nap múlva lehet látni, amikor a víz már egy kicsit lecsorgott.

A gát felrobbantása súlyos következményekkel jár

Miután kezdetben tagadta, hogy a gátat felrobbantottákOroszország Kijevet tette felelőssé a katasztrófáért. A gát hidat képez a Dnyeperen, amely akár 18 köbkilométernyi vizet is visszatart, ami létfontosságú vízforrás volt a Krím félsziget számára.

Ukrajna szerint a Kreml áll a gát lerombolása mögött, amely egy kétségbeesett kísérlet része, hogy feltartóztassa Kijev várható ellentámadását.

Rámutatva arra a tényre, hogy a gát a 2022. februári teljes körű invázió kezdete óta az orosz erők ellenőrzése alatt áll, Zelenszkij szerint a Kreml a hibás. Hozzátette, hogy már régóta figyelmeztette nyugati szövetségeseit annak valószínűségére, hogy az oroszok megpróbálják megsemmisíteni a gátat.

Az oroszok attól félnek, hogy ellentámadásba kezdünk ebben az irányban, és meg akarják nehezíteni a területeink felszabadítását. Nem gondolkodtak azon, hogy az általuk megszállt területeket is elárasszák. Nem látok más okot

– folytatta Zelenszkij, aki célba vette a nemzetközi humanitárius szervezeteket is, amelyek szerinte hiányoznak a helyszíni mentési munkálatokból. Elmondása szerint Ukrajna segítséget kért, amire nem kapott választ.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport