Kiábrándító az Európai Unió legnagyobb gazdaságának idei teljesítménye a müncheni ifo kutatóintézet új elemzése szerint. Friss előrejelzésükben így az eddigi 1,4 százalékról 0,9 százalékra csökkentették a német növekedésre vonatkozó előrejelzésüket.

Az utolsó utáni pillanatban végül hiába lépett a kormány a szövetségi költségvetés körüli káosz rendezésére, a megszorításokkal teli, 2024-es tervek miatt újra fellángolt a bizonytalanság a németeknél, ami előrevetíti a német gazdaság gyatra kilátásait jövőre is.

2023 utolsó negyedévében a vártnál visszafogottabb a fejlődés, ami az előttünk álló évre is hatással lesz – közölte Timo Wollmershäuser, az ifo előrejelzésekért felelős vezetője. Kiemelte: a mostani bizonytalanság késlelteti a fellendülést, mivel növeli a fogyasztók megtakarítási igényét, és csökkenti a befektetési hajlandóságot.

Radikális döntés

Donald Tusk, a frissen beiktatott lengyel miniszterelnök és kormánya mindeközben meglehetősen radikális döntést hozott. A jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre semmilyen eszközt nem különítenek el a közmédia működtetésére. A finanszírozás helyreállítása a kabinet szerint a csak a jelenlegi helyzet javítása, normalizálása után lesz lehetséges.

Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák

– fogalmazott a kormányfő.

Trumpot letiltották a szavazólapokról

Az Egyesült Államokban az keltett izgalmakat, hogy a coloradói legfelsőbb bíróság történelmi lépést tett. Úgy határoztak, hogy Donald Trump volt elnök alkotmányosan alkalmatlan arra, hogy 2024-ben induljon, mert a 14. alkotmánykiegészítésnek a közhivatalt betöltő lázadókra vonatkozó tilalma kiterjed a 2021. január 6-i magatartására.

A mérföldkőnek számító ítélet sok szempontból felelősségre vonja Trumpot a 2020-as választások meghiúsításának kísérletéért

– adta hírül a CNN.

Trump még fellebbezhet az amerikai legfelsőbb bírósághoz, ami akár meg is őrizheti helyét az állami előválasztási szavazólapon, ha a fellebbezést nem rendezik gyorsan.

Ellenzéki tiltakozással zárultak a szerb választások

A szerb ellenzék szerint Aleksandar Vučić elnök és kormánypártja elcsalta a múlt hétvégi előrehozott parlamenti választásokat. Éppen ezért követelték az eredmények megsemmisítését.

Kiemelték, hogy a Szerb Haladó Párt

  • megváltoztatta a játékszabályokat;
  • befolyásolta a médiát és
  • elhallgattatta a civilszervezeteket.

A Szerbia az erőszak ellen koalíció néhány tagja benyújtotta a választási csalásról szóló bizonyítékait, és éhségsztrájkkal fenyegetődztek addig, amíg a választások eredményét meg nem semmisítik.

A Szerb Haladó Párt a szavazatok 47 százalékát szerezte meg, míg az ellenzéki összefogás mindössze a voksok 23 százalékát. A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) minden nehezítő körülmény ellenére köztársasági és tartományi szinten egyaránt sikerült megőriznie politikai súlyát – jelentette ki Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke. A párt hat parlamenti helyet szerzett meg a 250 fős törvényhozásban.

Hátraarcot produkált az Audi

Európa-szerte növekedtek az újautó-eladások novemberben az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerint. Múlt hónapban közel 886 ezer új személyautót helyeztek forgalomba, ami majdnem 7 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben.

Belgiumban, Horvátországban és Bulgáriában 30 százalék feletti volt az éves növekedés, Magyarországon viszont 3,7 százalékkal bezuhant a kereslet.

Nem a várakozásoknak megfelelően alakulnak azonban az elektromos autók eladásai, ezért az Audi úgy döntött, visszafogja az elektromos modellek bevezetését. Így szeretnék elkerülni a gyárak és a kereskedők megterhelését.