Barcelona a lakáshiány és a magas bérleti díjak elleni küzdelem jegyében bevezeti a turistáknak történő üdülési célú bérbeadás tilalmát.

Jaume Collboni polgármester pénteken bejelentette, hogy a jelenleg rövid távú bérbeadásra engedélyezett 10 101 lakás engedélyét 2028 novemberéig visszavonják.

Barcelona legnagyobb problémájával foglalkozunk

– jelentette ki a polgármester.

A Die Welt szerint az elmúlt tíz évben a bérleti díjak 68 százalékkal, a lakásvásárlási költségek pedig 38 százalékkal emelkedtek a katalán fővárosban.

A frissen bevezetett tilalomtól azt várják, hogy a felszabaduló ingatlanokat a helyi lakosok használhassák, vagy saját lakásként vagy hosszú távon kivett, nem turisztikai célú albérletként.

Isabel Rodriguez spanyol lakhatásért felelős miniszter a bejelentést az X közösségi oldalon üdvözölte, ezzel szemben az Apartur, a barcelonai szállásadók közössége azt nyilatkozta:

Collboni olyan hibát követ el, amely még nagyobb szegénységhez és munkanélküliséghez fog vezetni". A tilalommal csak az illegális lakáskiadások felfutását fogja elérni.

A rövid távú lakáskiadásra specializálódott Airbnb, - holott őket sújtja mindenekelőtt az intézkedés-, egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Velence és Barcelona után Amszterdam is bekeményít a turistákkal szemben

Egyre több európai nagyváros húzza meg a határokat, képtelenek kezelni a turista tömeget.

A részletekről ITT írtunk bővebben.