A török parlament előreláthatólag már a héten szavaz Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról egy magas rangú török kormányzati tisztviselő szerint.

A Bloomberg ennek kapcsán emlékeztet, hogy amennyiben ez valóban így történik, akkor Magyarország maradna az egyetlen olyan NATO-tagállam, amelyik még nem mondott igent a svéd tagságra.

Törökország korábban ahhoz kötötte a svéd csatlakozás ratifikálását, hogy a skandináv ország lépjen fel keményebben az EU és az Egyesült Államok által is terrorista szervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt Svédországban tartózkodó tagjaival szemben.

Emellett Recep Tayyip Erdogan török elnök már régóta szeretne 40 darab F-16-os vadászgépet beszerezni az Egyesült Államoktól, valamint további 79-et felújíttatna, az amerikaiak pedig azt közölték, hogy ennek a svéd tagság megszavazása az előfeltétele.

A török parlament külügyi bizottsága december végén már jóváhagyta a svédek csatlakozási kérelmét, azonban azóta sem tűzték ki hivatalosan a parlamenti szavazás időpontját.

Svédország Finnországgal együtt az Ukrajna elleni orosz támadást követően kérte felvételét az észak-atlanti katonai szövetségbe, utóbbi 2023 áprilisában vált a szövetség teljes jogú tagjává.

Novák Katalin köztársasági elnök tavaly novemberben arról beszélt, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely ratifikálni fogja Svédország NATO-tagságát. Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi év végi nemzetközi sajtótájékoztatóján viszont úgy fogalmazott, hogy a magyar képviselőknek eddig nem volt gusztusuk a döntéshez.