Temu állandóan vásárlási ingert igyekszik gerjeszteni, és így nem szükséglet elégít ki, hanem folyton új szükségletek előállításán mesterkedik, ami sérti a hatályos uniós jogot - nyilatkozott Christiane Rohleder fogyasztóvédelmi államtitkár.

A zöldek politikusa szerint különösen problematikus, hogy a Temu a legfiatalabb, legkevésbé védett fogyasztókat próbálja behálózni.

A folyamatos játékok, szerencsekereke, akciós visszaszámlálások mind-mind hihetetlen kedvezményeket sugallnak, holott digitális szolgáltatásokról szóló EU-s jogszabályok tiltják az online platformok manipulatív kialakítását.

Az államtitkár az n-tv.de hírportál összeállítása szerint azt mondta:

A kínai webshop praktikái ellen fel kell lépni, érvényesíteni kell a hatályos előírásokat, és az uniós fogyasztóvédelmi szabályok felülvizsgálata során be kell vezetni a „fair by design” koncepciót, amely előírja, hogy a fogyasztókkal szembeni méltányosság elve alapján kell kialakítani a szolgáltatásokat.

A kormány a fogyasztóvédelmi egyesületek megállapításaira építi a Temuval szembeni fellépést. Országos szövetségük, a Verbraucherzentrale Bundesverbandtól (vzbv) több jogsértést is kimutatott a kínai webshop gyakorlatában, a többi között azt, hogy nem teszi eléggé egyértelművé a platformon kínált magas kedvezmények hátterét - írta meg az Economx.hu. 

A Temu állítása szerint nem alkalmazott az uniós digitális szolgáltatásokról szóló törvény által tiltott technikákat sem, a platform ugyanis azt állítja, hogy a vásárlásra ösztönző „már csak 13 tétel maradt" vagy „29 embernek van ez a tétel most a kosarában" jellegű kijelentések a valóságon alapulnak.