Ismét sztrájkhullám okoz fennakadásokat a németországi vasúti és légi közlekedésben, miután csütörtökön a mozdonyvezetők, két repülőtér biztonsági személyzete és a Lufthansa légitársaság földi személyzete is beszüntette a munkát.

A teljes fizetés mellett munkaidejük csökkentését követelő mozdonyvezetők csütörtökön hajnali 2 órakor kezdődött és 35 órásra tervezett sztrájkja miatt a német vasúti közlekedést üzemeltető Deutsche Bahn arra figyelmeztette az utasokat a Deutche Welle riportja szerint, hogy csütörtökön és pénteken jelentős fennakadásokra kell készülniük. A januári német vasutassztrájk alatt a Deutsche Bahn csak minden ötödik járatát tudta elindítani.

A Német Mozdonyvezetők Szakszervezete azt is közölte, hogy a jövőben a sztrájkokat 48 órás előzetes értesítés nélkül fogják elindítani, amennyiben a vasúttársaság nem fogadja el a követeléseiket.

A MÁV tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés érinti a Budapest–Stuttgart–Budapest közötti közvetlen kocsikat továbbító Kálmán Imre EuroNight (EN 462/nj 236, nj 237/EN 463), a Budapest–Bécs–Salzburg–München–Budapest között közlekedő railjet xpress, a Budapest–Berlin–Budapest közvetlen kocsikat továbbító Metropol EuroNight (EN 476/nj 456, nj 457/EN 477), valamint a Budapest–Hamburg–Budapest között közlekedő Hungária EuroCity (EC 172, EC 173) vonatokat is.

A frankfurti és a hamburgi repülőtéren csütörtökön a biztonsági dolgozóik sztrájkja miatt minden induló járatot töröltek. A munkabeszüntetés az ágazati becslések szerint mintegy 250 ezer utast érinthet.

A két forgalmas légikikötő és a Lufthansa földi személyzetének péntekig tartó sztrájkját a Verdi szakszervezet szervezi, amely 12,5 százalékos béremelést vagy legalább havi 500 eurós kiegészítő fizetést követel, valamint 3000 eurós inflációs prémiumot is szeretne kiharcolni.

A Lufthansa helyzetét tovább nehezítheti, hogy szerdán légiutas-kísérői is a sztrájkra szavaztak, és szakszervezetük bejelentette, hogy mérlegeli a következő lépéseket.