Nagyszabású sztrájk kezdődött csütörtökön Finnországban a kormány munkaerőpiaci reformtervei miatt, a munkabeszüntetés jelentős fennakadásokat okozott a mindennapi életben.

A beszámoló szerint mintegy 300 ezren jelezték részvételüket a péntekig tartó tiltakozóakcióban. A kétnapos sztrájk kiterjed egyebek között a postára, nagyobb iparvállatokra, Helsinki térségében a legtöbb napközit bezárták, és a légiközlekedés is akadozott – közölte a YLE finn közszolgálati rádió.

A Finnair légitársaság már előzetesen figyelmeztetett, hogy csütörtökön és pénteken a munkabeszüntetések miatt mintegy 550 járatot kénytelenek törölni.

A rendőrség adatai szerint a Helsinki belvárosában található Senaatintori téren 13 ezer fős tömeg tüntetett. Antti Lindtman, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője a megmozduláson azzal vádolta a kormányt, hogy továbbra is befogja a fülét, bár – mint fogalmazott – a tüntetők követelései egyáltalán nem túlzók.

Finn szakszervezetek többnapos sztrájkra szólítottak fel Petteri Orpo konzervatív kormányának elfogadhatatlannak tartott reformelképzelései miatt, amelyek megvalósításuk esetében szerintük meggyengítenék a munkavállalói jogokat és megkurtítanák a társadalombiztosítási juttatásokat.

 

Ők a finn elnökválasztás továbbjutói

Alexander Stubb és Pekka Haavisto jutott tovább a finnországi elnökválasztás második fordulójába.

A részletekről ITT írtunk bővebben.