Az előző héten a svéd zenei óriás hivatalosan is megszüntette a kifizetést az évi 1000 streaming alatti számok esetében – írja a Euronews.

Az új rendszer április 1-én lépett életbe.Spotify hozzátette, hogy a jogtulajdonosoknak kifizetett zenei jogdíjalap nagysága ettől függetlenül nem fog változni, inkább a keret lesz felosztva a zeneszámok között, ahol a jogdíjak megmaradnak. Ez tehát nagyobb összeget jelent majd kevesebb előadónak és jogtulajdonosnak.

szolgáltató adatai szerint a dalkönyvtáruk 100 millió számot tartalmaz, de ezek közül csak mintegy 37,5 millió felel meg az új bevételi küszöbnek

Nem ez az egyetlen újítás, amit a Spotify idén bevezet. A streaming platform mostantól megköveteli az egyedi hallgatók minimális számát a jogdíjak megszületéséhez is, ezzel elkerülve a lehetséges csalásokat. 

Ez a fejlemény azt követően következett be, hogy Daniel Ek, a Spotify társalapítója és vezérigazgatója válaszolt azokra az állításokra, amelyek szerint a zenei streaming szolgáltatás nem fizet megfelelően a művészeknek.

Hozzátette, cége 2023-ig visszamenőleg több mint 9 milliárd dollárt helyezett vissza a zeneiparba.

Daniel Ek emellett bejelentette, hogy ma új bétatesztet indít, amely az AI lejátszási listákra vonatkozik. Itt egy olyan funkcióról van szó, amelyben a felhasználók segítséget kérhetnek a mesterséges intelligenciától egy személyre szabott lista összeállításához. 

A funkció jelenleg csak az Egyesült Királyságban és Ausztráliában elérhető.

Elárulta a Spotify, hogy mennyit fizet az előadóknak

A svéd zenei óriás sokáig titkolózott, azonban a sok kritika után, amely az üzleti modelljüket minősítette, már kénytelenek voltak közzétenni az adatokat.Bővebben--->