Sunak, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő ország alkotta G20-csoport Újdelhiben tartott hétvégi csúcstalálkozójáról, elmondta: a rendezvényen találkozott Li Csiang kínai kormányfővel, akinek hangsúlyozta a stabilitás és a nemzetközi jog fenntartásának fontosságát, mivel ez alapozza meg a stabil kapcsolatokat.

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, a világ második legnagyobb gazdasága, a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, emellett egyre nagyobb befolyása van más országokra, különösképp Oroszországra – fogalmazott  parlamenti beszédében a brit miniszterelnök.

Rishi Sunak elmondta: mindezek alapján a kínai kormányfőhöz intézett üzeneteinek egyike úgy szólt, hogy Kínának latba kell vetnie befolyását, és fel kell szólítania Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió befejezésére. A brit miniszterelnök elmondta ugyanakkor azt is, hogy Li Csianggal tartott megbeszélésén teljesen elfogadhatatlannak nevezte a brit demokrácia meggyengítésére tett kísérleteket, és közölte a kínai kormányfővel, hogy London soha nem fogja ezt eltűrni.

Rishi Sunak e kijelentésével arra utalt, hogy a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya - mint a hétvégén kiderült - még márciusban őrizetbe vett két embert az államtitkok védelméről intézkedő törvény megsértésének gyanújával. Kormányforrásokból származó hivatalos brit sajtóbeszámolók szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy az őrizete vett – eddig meg nem nevezett – két fiatal férfi közül legalább az egyik Kína javára végzett kémtevékenységet.

Az illető az idézett kormányilletékesek szerint kapcsolatban állt a kormányzó Konzervatív Párt több olyan magas beosztású képviselőjével, akik munkájuk révén titkosított vagy „rendkívül kényes" információk birtokában vannak. Közéjük tartozik Tom Tugendhat, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkára és Alicia Kearns, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke.

Hétfő esti alsóházi tájékoztatóján Rishi Sunak felidézte, hogy

a brit kormány a nemzetbiztonság erősítése végett nem engedélyezi Kína részvételét olyan kritikus területek fejlesztési programjaiban, mint az atomenergia-termelés, a félvezetőgyártás, valamint az 5G mobiltelefon-hálózat kiépítése.

Az ukrajnai háború kapcsán a brit miniszterelnök elmondta: London adatai szerint Oroszország egyetlen hónap alatt 270 ezer tonna ukrán gabonát semmisített meg. Ez a mennyiség egymillió ember egyévi élelmezésére lett volna elegendő – hangsúlyozta a képviselőknek tartott tájékoztatóján Rishi Sunak.

Hozzátette: a vonatkozó hírszerzési adatok titkosításának feloldása nyomán elmondhatja az alsóház tagjainak azt is, hogy az orosz haderő augusztus 24-én több rakétával támadást intézett egy civil teherhajó ellen a Fekete-tengeren.

Mindez mutatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök milyen keserves helyzetben van – fogalmazott hétfő esti alsóházi beszámolójában a brit kormányfő.

Az orosz külügyminiszter szerint sikeres volt a G20-as csúcstalálkozó

Az orosz külügyér elégedetten nyilatkozott a legnagyobb fejlett és feltörekvő országok alkotta G20-csoport csúcstalálkozóját követően, a brazil elnök szerint nem szabad zátonyra futtatni a csúcsot geopolitikai ügyek miatt, és azt is elmondta, hogy Brazíliában nem fogják letartóztatni Vlagyimir Putyint. A brit miniszterelnök arról beszélt, hogy Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe, Kína pedig felszólította az EU-t, hogy legyen átláthatóbb. Bővebben >>>