2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást csütörtöki plenáris ülésén a Szövetségi Tanács. A határozatot egyhangúlag, 162 szenátor szavazatával fogadtak el.

Andrej Klisasz, a ház alkotmányos törvényhozási és államépítési bizottságának elnöke a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy a választási kampányt a határozat közzététele indítja el.

Az orosz Központi Választási Bizottság ezt követően dönt arról tíz napon belül, hogy a szavazás többnapos lesz-e.

Vlagyimir Putyin még nem jelentette be az indulását, erre valószínűleg az elnök mögött álló párt, az Egységes Oroszország decemberi kongresszusán kerül majd sor.

A jelenlegi orosz elnökkel ellentétben Igor Girkin, a donyecki szeparatisták egykori vezetője már jelezte, hogy megméretteti magát a választáson. 

Az egykor Sztrelkov fedőnéven ismert Girkint tavaly egy holland bíróság bűnösnek mondta ki a Malaysia Airlines gépének 2014-es lelövése miatt, idén nyáron pedig az orosz titkosszolgálat tartóztatta le, miután kritizálta Putyint és az orosz hadsereget.

(via Telex, MTI)

Gátlástalan fegyverrel vette célba Putyin Európát

Észtország és Lettország azzal vádolja Oroszországot, hogy a migrációt fegyverként használva próbál nyomást gyakorolni az Európa keleti határán fekvő országokra. Bővebben --->