Az önkéntesen szerveződő ukrán kiberellenállásnak (Cyber Resistance) nem ez az első nagyobb fogása. Néhány nappal ezelőtt az orosz rakétagyártásról szellőztettek meg igencsak érzékeny információkat. A többi között kiderült, hogy mely proxy cégeken keresztül szerezték be a fegyvergyártáshoz szükséges alkatrészeket. 

A művelet több mint egy évig tartott, és mostanra az illetékes ukrán hatóságok birtokában van minden adat ezeknek a cégeknek blokkolásához, és a szankciók kiterjesztéséhez. Már önmagában ez az akció is több hónappal vetette vissza az orosz fegyverkezést, ugyanis korszerű technológia híján, az oroszok kénytelenek voltak más beszállítók után nézni. 

Az aktivisták most Vjacseszlav Volodin, az orosz Állami Duma elnökének levelét hozták nyilvánosságra.

Egyenesen Vlagyimir Putyinnak írta és az orosz elnökválasztás utáni intézkedésekre tesz javaslatot – írja az Ukrajinszka Pravda.

A levélből elég egyértelműen kiderül, hogy az orosz kormányzó körökben senki sem vonja kétségbe Putyin újraválasztását: már tavaly év végén az orosz hatóságok a választások utáni időszakra vonatkozó terveket fogalmaztak meg, maga a levél is novemberi keltezésű. Putyin válasza sem sokat késlekedett, már december 12-én meg is érkezett.

A propagandapanelekkel jócskán megtűzdelt javaslat Oroszország átalakulását sürgeti és  egyfajta „nyugattalanítást” szorgalmaznak:

  • a gazdaság további államosítását, különösen a nyersanyagipart, amely teljes mértékben állami tulajdonba kerülne;
  • a tudomány, a kultúra és a művészet területén az állam szerepének növelését;
  • a cenzúra megerősítését, különös tekintettel a médiára és az internetre;
  • az ellenzéki mozgalmak kérdésének „kezelését”.
A Duma elnöke szerint az Oroszország előtt álló kihívások hasonlóak a Nagy Honvédő Háború kihívásaihoz. Kitér arra is, hogy a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatása késlelteti a „különleges katonai hadművelet” gyors befejezését, a Nyugat befektetési célpontnak tekinti Ukrajnát, és már annyi pénzt fektetett be, hogy soha nem fog meghátrálni. Éppen ezért Oroszországnak fokoznia kell a konfrontációját a Nyugattal szemben az ukrajnai háború megnyerését követően.

Az is világos mit gondol Putyin elnök a dermesztő javaslatról:

a kiszivárogtatott levélen az „Egyetértek" megjegyzés mellett, ott a saját kezű aláírása.

Kreml: Nincs jobb demokratikus berendezkedés, mint a miénk

A sajtófőnök váratlan kijelentése mindössze 19 nappal azután született, hogy a legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij meghalt Putyin börtönében. >>>
Az Állami Duma elnökének „nyugattalanító” koncepciója nem saját agyszülemény, ugyanis az Orosz Tudományos Akadémia Információs és Társadalomtudományi Intézetének kutatói által benyújtott dokumentumon alapul.

Hogy miért van szükség a nyugattal való szándékos konfrontációra, a dokumentumból az is kiderül:

a fogyasztói árakkal, a bérszínvonallal és a nyugdíjakkal kapcsolatos belső feszültségek növekedhetnek az ukrajnai háborúval kapcsolatos irdatlan kiadások növekedésével, ezért szükség mutatkozik a belső feszültség levezetésére annak külföldre exportálásával.

Volodin azt is hozzátette, hogy az Állami Duma bizottságai készek arra, hogy támogassák ezeket a kezdeményezéseket és megkezdjék a törvénytervezetek kidolgozását.