A Pentagon figyelmeztette a kongresszust, hogy fogytán a pénz az Egyesült Államok által Ukrajnába küldött fegyverek pótlására, és máris kénytelen volt lassítani egyes csapatok utánpótlását – derül ki a kongresszus vezetőinek küldött levélből.

Az Associated Press által megszerzett levél sürgeti a kongresszust, hogy pótolja az Ukrajnának szánt finanszírozást. A kongresszus a hétvégén egy rövid távú finanszírozási törvény elfogadásával elkerülte a kormányzat leállását, de az intézkedésből kikerült minden támogatás Ukrajnának az Oroszország elleni honvédő harcban.

Pentagon számvevője, Michael McCord közölte a képviselőház és a szenátus vezetőivel, hogy a Kongresszus által az Ukrajnának folyósított 25,9 milliárd dollárból 1,6 milliárd dollár maradt az amerikai katonai készletek feltöltésére. A fegyverek között több millió tüzérségi lövedék, rakéta és rakéta van, amelyek kulcsfontosságúak Ukrajna ellentámadásához, amelynek célja az Oroszország által a háborúban megszerzett területek visszavétele.

Ezen kívül az Egyesült Államoknak még mintegy 5,4 milliárd dollárja van arra, hogy fegyvereket és felszereléseket biztosítson a saját készleteiből. Az Egyesült Államok már kifogyott volna ebből a keretből, ha a Pentagon az év elején nem jön rá, hogy túlértékelte a már eddig elküldött felszereléseket, így mintegy 6,2 milliárd dollár szabadult fel. Ennek egy részét az elmúlt hónapokban már el is küldték.

McCord szerint az USA teljesen kifogyott a Kijevnek az Ukrajna Biztonsági Támogatási Kezdeményezésen keresztül nyújtott hosszú távú finanszírozásból, amely pénzt biztosít a jövőbeli fegyverek beszerzésére.

„Már most kénytelenek vagyunk lassítani saját erőink feltöltését, hogy fedezzük a bizonytalan finanszírozási jövőt. Ha nem sikerülne időben feltölteni katonai szolgálatainkat, az árthatna hadseregünk felkészültségének” – írta McCord a levélben.

A mostani kiegészítő finanszírozás nélkül az Egyesült Államoknak késleltetnie vagy visszafognia kell a légvédelmi fegyvereket, lőszereket, drónokat, valamint a robbantási és áttörési eszközöket, amelyek „kritikusak és sürgősek most, amikor Oroszország téli offenzívára készül”.

A pénzhiány mellett az idő is szorítja Washingtont

Joe Biden amerikai elnök vasárnap azt mondta, hogy bár a segélyek egyelőre tovább folynak, az idő fogytán van:

Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy Amerika Ukrajnának nyújtott támogatása megszakadjon. Nem sok időnk van, és nyomasztóan sürgős a helyzet.

 

Mark Cancian, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető tanácsadója szerint, ha nem folytatódik a segélyezés, az ukrán ellenállás gyengülni fog. A kongresszus által elfogadott rövid távú finanszírozási törvény csak november közepéig tart. McCord szerint túl kockázatos lenne a védelmi minisztérium számára, hogy az ideiglenes finanszírozási törvényből pénzt csoportosítson át az Ukrajnának nyújtott további segélyekre.

Sok törvényhozó elismeri, hogy a háború elhúzódásával és a republikánus jobboldal ellenállásának erősödésével egyre nehezebb a kongresszusban jóváhagyást szerezni az Ukrajnának nyújtandó segítségre.