A svájci parlament felsőháza csütörtökön szűk többséggel elfogadta azt a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az országban található, befagyasztott orosz állami vagyont az ukrajnai háborús jóvátételek finanszírozására. A javaslatot a parlament alsóháza már tavaly megszavazta.

A France24 beszámolója szerint ezzel megnyílik az út a kormány előtt, hogy a nemzetközi jogban találjon módot arra, hogy a támadó ország befagyasztott eszközei átadhatóak legyenek a megtámadott országnak.

A gazdasági minisztérium tavaly májusi közlése szerint Svájcban az orosz jegybank 7,4 milliárd svájci frankot kitevő eszközét fagyasztották be. Emellett további 7,5 milliárd svájci frankot is zároltak, amik szankciók hatálya alá eső személyekhez és szervezetekhez köthetőek.

A parlamenti vita során Ignazio Cassis külügyminiszter arról beszélt, hogy Oroszország súlyosan megsértette a nemzetközi jogot, ezért helyre kell állítania az általa okozott károkat.

Az EB elnöke szerint fel kell készülnünk a háborús kockázatokra

Ursula von der Leyen azt mondta, a befagyasztott orosz vagyonból származó hasznot katonai felszerelések közös vásárlására használják fel Ukrajna számára.