A háború talán nincs a küszöbön az Európai Unióban, de

fel kell készülni a kockázatokra, képesnek kell lenni megvédeni az európai érdekeket és értékeket a védelmi kapacitás megerősítése által

– jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai biztonság és védelem megerősítéséről tartott vitáján kijelentette: sürgősen újjá kell építeni, meg kell erősíteni és modernizálni kell az EU-tagállamok fegyveres erőit.

„Az elmúlt években sok európai illúzió szertefoszlott. Közöttük az az illúzió, hogy a béke állandó” – fogalmazott az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: nincs helye több illúziónak, a világ olyan veszélyes hellyé vált, amilyen nem volt generációk óta.

Hangsúlyozta, hogy Európának törekednie kell a műveleti képességek következő generációjának kifejlesztésére és gyártására. Biztosítania kell azt a kellő mennyiségű eszközt és technológiai fölényt, amelyre a jövőben szüksége lehet, és a következő öt évben meg kell erősíteni az európai védelmi ipari kapacitást.

Csökkenteni kell Európa stratégiai függőségét olyan kritikus területeken, mint az energia, a kulcsfontosságú technológiák, a gazdasági kapacitások és a védelem.

Európa az innovációra is összpontosítani fog, hogy biztosítsa előnyét azon új technológiák terén, amelyeket szerte a világon alkalmaznak a különböző konfliktusokban – folytatta.

Kijelentette: Európának a korábbinál többet kell költenie, jobban kell költenie védelemre, noha már nagy lépéseket tett a védelmi ipari és gyártási kapacitások növelése terén. A megnövelt finanszírozás lehetővé teszi, hogy Európa nagyjából megkettőzze a lőszergyártást, 2025 végére évi kétmillió lövedékre.

Von de Leyen közölte,

ideje beszélgetést kezdeni arról, hogy az európai bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó hasznot katonai felszerelések közös vásárlására használják fel Ukrajna számára.

Tájékoztatása szerint az EU védelmi innovációs hivatalt hoz létre Kijevben, ami – szavai szerint – még közelebb hozza Ukrajnát Európához, és lehetővé teszi, hogy minden tagállam támaszkodjon Ukrajna harctéri tapasztalatára és szakértelmére a védelmi ipari innováció terén.

A védelembe való befektetés azt jelenti, hogy Európa felelősséget vállal saját biztonságáért – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.