A brit védelmi miniszter szerint megfontolandó az a lehetőség, hogy ukrán katonák Ukrajna területén is részesülhessenek brit kiképzésben. Grant Shapps a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva nem zárta ki azt sem, hogy a brit haditengerészet szerepet kaphat a Fekete-tenger nemzetközi vizein közlekedő teherhajók védelmében.

Nagy-Britannia az ukrajnai háború kezdete után széleskörű kiképzési programot kezdett több tízezer ukrán katona számára. Tavaly tízezer ukrán katona részesült harckészségfejlesztő képzésben brit támaszpontokon, és az idei nagy-britanniai kiképzési programban további húszezer ukrán katona vesz részt.

A brit védelmi minisztérium emellett külön képzési programokat indított azoknak a harceszközöknek a működtetésére, amelyeket Nagy-Britannia adományozott Ukrajnának.

Ezek a kiképzési programok nagy-britanniai területen folynak. Shapps ugyanakkor a The Sunday Telegraph-nak adott interjúban elmondta: az elmúlt napokban Sir Patrick Sanders tábornokkal, a brit fegyveres erők vezérkari főnökével és más magas beosztású katonai vezetőkkel tárgyalt arról, hogy a brit katonai szakértők által végzett kiképzési tevékenységet „Ukrajnához közelebbi területekre, sőt akár Ukrajnába is” át lehetne helyezni.

A brit védelmi miniszter szerint ennek helyszíneként Ukrajna nyugati térségei jöhetnének szóba.

Shapps hozzátette: a nyugat-ukrajnai országrészben a brit kiképzők mellett a brit védelmi ipar nagyvállalatai is gyártóközpontokat hozhatnának létre.

A miniszter megemlítette ezek között a BAE Systems nevű, földi, légi és tengeri fegyverrendszereket gyártó brit céget, amely a legnagyobb európai hadiipari konglomerátum. Grant Shapps hangsúlyozta ugyanakkor:

szeretné, ha más brit nagyvállalatok is gyártást telepítenének Ukrajnába.

A brit védelmi tárca vezetője részletek nélküli utalást tett arra is, hogy a brit királyi haditengerészet szerepet kaphat a Fekete-tenger nemzetközi vizein ukrán exportgabonát szállító hajók védelmében. Úgy fogalmazott: fontos annak megakadályozása, hogy „alapértelmezett helyzetté” váljon a nemzetközi szállítmányozás tilalma ezeken a vizeken.

Felzárkóztatnák Ukrajnát a NATO-csatlakozáshoz

Ukrajna jövőbeni brit katonai támogatásáról szólva Grant Shapps kijelentette: Nagy-Britannia, amelynek védelmi költségvetése és a NATO tevékenységéhez nyújtott hozzájárulása a legnagyobb egész Európában, nagyon jó helyzetben van annak elősegítéséhez, hogy Ukrajna „megfelelő formába kerüljön” a jövőbeni NATO-csatlakozáshoz.

Shapps korábban támogatta Liz Truss volt brit miniszterelnök azon célját, hogy a brit védelmi költségvetés elérje a hazai össztermék (GDP) éves értékének 3 százalékát. Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök kormánya azonban – Jeremy Hunt pénzügyminiszter kezdeményezésére – 2,5 százalékra módosította ezt a célt.

 

A NATO-főtitkár elmondta, mi kell ahhoz, hogy béke legyen Ukrajnában

Ha Volodimir Zelenszkij elnök és az ukránok befejezik a harcot országuk megszűnik létezni, ha viszont Putyin oldalán hallgatnak el a fegyverek, béke lesz – jelentette ki Jens Stoltenberg.

Arra a kérdésre, hogy védelmi miniszterként kitart-e a 3 százalékos katonai kiadási arányt célzó álláspontja mellett, Grant Shapps kitérően úgy fogalmazott: az igazán fontos feladat annak megértése, hogy „a szabadság nincs ingyen, meg kell fizetni az árát”. Hozzátette: a jelenlegi 2,5 százalékra emelt GDP-arányos védelmi kiadási célt „kiindulópontnak” tekinti, és örül, hogy a védelmi költségvetés így is „a megfelelő irányban halad”.

(via MTI)