Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője szerint Oroszország nem szolgáltatott bizonyítékot az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) arra vonatkozóan, hogy tartózkodtak-e ukrán hadifoglyok az oroszországi Belgorodnál lezuhant gépen, és elutasítja azt a követelést, hogy nemzetközi bizottságot állítsanak fel.

Juszov szerint a BT-ülésen úgy fogalmazott a világszervezet főtitkár-helyettese, hogy az ENSZ nem tudja megállapítani, hogy voltak-e a gépen ukrán hadifoglyok, mivel sem az orosz, sem az ukrán féltől származó jelentéseket, sem a zuhanás körülményeit nem tudja ellenőrizni, illetve megfigyelni.

A szóvivő szerint kijelenthető, hogy egy olyan katonai gépről van szó, ami többször is részt vett orosz fegyverek és katonák szállításában. Oroszország pedig nem adott tájékoztatást Ukrajnának arról, hogy a gépen ukrán hadifoglyok tartózkodnak.

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos úgy fogalmazott, hogy értesítenie kellett az oroszoknak a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (ICRC) az esetről. A Bizottság Ukrajna nyújtott be kérelmet, hogy kiderítse, mindez megtörtént-e.

Az ombudsman szerint Oroszországnak a genfi egyezmény értelmében értesítést kellett volna adnia arról, hogy hadifoglyokat szállít, ugyanakkor „99 százalékig biztos benne”, hogy ez nem történt meg.

Az ombudsman azt is nehezményezte, hogy az orosz fél „egyetlen nevet sem közölt”, hozzátéve, hogy napvilágra került állítólagos névlistákat szándékosan terjeszthették el az orosz propagandisták csatornáin keresztül.

„Megállapítottuk, hogy az Oroszországi Föderáció által terjesztett összes anyag sok következetlenséget és pontatlanságot tartalmaz" – emelte ki az emberi jogi biztos.

frissítés:

Putyin is megszólalt

Tudomása volt az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) arról, hogy ukrán hadifoglyokat szállít az orosz légtérben az Ukrajna területéről lelőtt orosz Il-76-os katonai szállítógép - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Szentpéterváron.

– Lelőtték az Il-76-os repülőgépünket, rajta a saját katonáikkal. (...) Az (ukrán) Hírszerzési Főcsoportfőnökség tudta, hogy katonákat szállítottunk oda, 65 embert, és összesen, azt hiszem, hogy 190 kicserélése volt tervbe véve. És ennek tudatában mértek csapást a repülőgépre

— mondta az államfő.

Putyin kijelentette: a gép lezuhanásának helyszínén fellelt roncsoló elemek arra utalnak, hogy vagy amerikai Patriot vagy francia gyártmányú légvédelmi rendszerből kibocsátott rakétáról van szó.

— Két-három napon belül meglesz a pontos válasz — tette hozzá.

Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ukrán katonák azért hajtották végre a kilövést, mert rosszul tanították meg őket a rendelkezésükre bocsátott légvédelmi eszközök használatára.


 

Fogolycserére indult a 65 hadifogoly, de nem jutottak el Ukrajnába

Lezuhant egy ukrán hadifoglyokat szállító orosz repülőgép. Legalábbis Moszkva ezt állítja.