Az Európai Unió Bizottsága újabb korlátozásokat vezetne be: ezúttal az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) uniós kikötőkből történő exportját tiltaná meg a tagállamok számára azzal a céllal, hogy csapást mérjen a földgáz iparból származó orosz profitra. Azonban a magyar megbízott nem támogatta a kezdeményezést a diplomaták múlt heti találkozóján a Politico két forrása szerint, annak ellenére, hogy a törvényjavaslat nem vetne véget sem az EU-s orosz gázvásárlásoknak, illetve a magyar piaci érdekeket sem befolyásolná közvetlenül. 

Elemezni fogjuk a csomagot, de nem támogatunk semmit, ami negatív hatással lehet az uniós gázpiacra 
 

– magyarázta a magyar megbízott állásfoglalását.

Magyarország földgáz kitettségéből és a megszokott orosz-szankció-vétókból kifolyólag valószínűleg sokakat nem érne meglepetésként, ha a kormány ismét az Unióval ellentétes pozícióra helyezkedne Moszkva érdekében. Ugyan a magyar biztos nyíltan nem vetette el az LNG export elleni tilalmat, hangsúlyozta, hogy minden olyan büntető szabályozást blokkolni fog, ami növeli az uniós energiaköltségeket.

Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Németország mellett nem Magyarország az egyetlen tagállam, amely további információk szolgáltatására kérte fel a Bizottságot a tervezet részleteiről, mégis a magyar vezetés bizonyult a legtávolságtartóbb félnek.  

Az orosz LNG uniós behozatalának csomópontjainak olyan meghatározó tagállamok számítanak, mint Franciaország, Belgium és Spanyolország, éppen ezért az EU egészen idáig halogatta a cseppfolyósított gáz szankcionálását. Ugyanakkor az ukrán anyagi tartalékok drámai megcsappanása elszántabb lépésre késztette az Uniót: Brüsszel immáron a Kreml fosszilis tüzelőanyagból származó bevételeit próbálja az új korlátozással csökkenteni. Az viszont, hogy a 27 tagállam egyhangú támogatását igénylő törvényjavaslat sorsa ismét a korábbi vétók sorsára jut-e, nagyban függ attól, hogy Magyarország milyen végső álláspontra helyezkedik a kérdésben.