Az Orosz Pszichiáterek Társasága elkészítette a Nemi identitászavarok című klinikai dokumentumot, amely lényegében egy kezelési protokoll javaslata. Az orosz Kommerszant vette észre a dokumentumot, amelyet még 2023 decemberében tettek közzé. Az említett orvosi ajánlások egyelőre nem kerültek fel az orosz egészségügyi minisztérium által jóváhagyott kezelések listájára.

A dokumentumtervezetben az Orosz Pszichiáterek Társasága elismeri, hogy a transznemű személyeket lehetetlen meggyógyítani, amely azt jelentené, hogy az érintettek ne akarjanak nemet váltani, és ennek megfelelően testi értelemben is átalakulni. Az orosz szakemberek ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a transzneműek esetében véleményük szerint a korai megelőzésre kellene helyezni a hangsúlyt, hogy elejét vegyék a transzneműség kialakulásának. (Jelentsem ez bármit is.)

Így, írják, a transzeműek számára megoldásként a jelenlegi jogi környezetben nem marad más megoldás, mint a pszichoterápia.

Ennek célját a következőképpen írják le: „adaptív viselkedésminták kialakítása", valamint esetleges kísérlet, hogy a transzneműek kibéküljenek a veleszületett nemükkel.

A dokumentumból tehát egyértelműen kiderül az is, hogy a transzneműséget határozottan betegségként értékelik az orosz mentálhigiénés szakemberek.

2023 júliusában Oroszország több törvényt is módosítottak annak érdekében, hogy korlátozzák a transzneműek jogait. Ennek jegyében többek között betiltották a nemi átalakító műtéteket, emellett a transzneműen a hivatalos irataikban sem változtathatják meg a nemüket.

Máris lecsapott az orosz rendőrség a melegklubokra

Az orosz LMBTQ-közösség évek óta nyomás alatt van a hatóságok részéről. A mostani rendőrségi razzia egy nappal azután történt, hogy az orosz legfelsőbb bíróság határozatot hozott az LMBTQ-mozgalom törvényen kívül helyezéséről. A részletekről ITT írtunk bővebben.