A péntek késő délutáni razziák során a vendégeket rövid ideig fogva tartották, útlevelüket pedig lefényképezték – közölte az Osztoroznosztyi Telegram csatorna alapján a BBC. Az egyik résztvevő azt mondta, attól tart, hogy hosszú börtönbüntetést kap.

A rendőrség annyit közölt, hogy kábítószert keresnek.

A Sota, egy másik oroszországi Telegram csatorna azt közölte, hogy három klubra csaptak le péntek este a rendőrök az orosz fővárosban, erről fényképek és egy videó is megjelent a közösségi médiában.

2020-ban megváltoztatták Oroszország alkotmányát, hogy egyértelművé tegyék, a házasság egy férfi és egy nő közötti uniót jelent, és nem ismerik el az azonos neműek szakszervezeteit sem.

Az elmúlt években az ország LMBTQ-közösségére egyre nagyobb nyomás nehezedett a hatóságok részéről – mondta Steve Rosenberg, a BBC moszkvai munkatársa. 2013-ban törvényt fogadtak el, amely megtiltja a kiskorúakra irányuló „nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandáját”.

Tavaly ezeket a korlátozásokat Oroszországban minden korosztályra kiterjesztették. Az LMBTQ személyekre való hivatkozásokat törölték a könyvekből, a filmekből, a hirdetésekből és a tévéműsorokból.

A hónap elején az egyik orosz tévécsatorna átszínezte a szivárványt egy dél-koreai popvideóban, nehogy megvádolják a „meleg propaganda” törvény megsértésével.

Oroszország elkezdte kitoloncolni a transzneműeket

Tavaly élesedett a törvény Oroszországban, amely tiltja az úgynevezett „LMBT propagandát”. Már meg is születtek a Putyin elnök által tavaly év végén aláírt törvényre hivatkozó első feljelentések és ítéletek. A büntetés: börtön, pénzbírság és kitoloncolás. Bővebben >>>