Vlagyimir Putyin csütörtökön kiadott rendelete lehetővé teszi, hogy állampolgárságot kapjanak az ukrajnai háborúban az Orosz Föderáció oldalán harcoló katonák és családjaikírja a Reuters.

A rendelet értelmében azon külföldiek, akik igazolni tudják, hogy legalább egyéves szerződést írtak alá az orosz hadsereggel a Putyin-rezsim által „különleges katonai műveletnek” hívott háborúban való részvételről, kérvényezhetik az orosz útlevelet maguknak, a háztartásukban élőknek és a gyermekeiknek.

Ezeknek az oroszoknak kell leadniuk az útlevelüket, de villámgyorsan

Az értesítő kézbevétele után mindössze 5 napjuk van arra, hogy felkeressék az illetékes hatóságokat.Bővebben ––>

Oroszország és Ukrajna se hozta nyilvánosságra a 22 hónapja tartó háborúban elszenvedett veszteségeit, de egy titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési jelentés szerint a harcok kezdete óta már 315 ezer orosz katona halt vagy sérült meg. A csütörtöki rendelet is az orosz hadsereg emberállományának a hiányára mutat rá.

Az orosz kormány nem tesz közzé adatokat a soraikban harcoló külföldiekről, de korábban nagy sajtó figyelmet kapott, hogy a Wagner csoport Afrikában toborozott zsoldosokat, illetve hogy a tavalyi évben a kubai átlagfizetés több mint százszorosát ajánlottak a dél-amerikai állam polgárainak a harcokban való részvételért.

Idén is várható mozgósítás?

2022 szeptemberében Oroszországban a II. világháború óta nem látott mozgósítást rendeltek el, amelynek keretében 300 ezer főt hívtak be seregbe. Nem kizárt, hogy a márciusi, várhatóan Putyin elnök újabb 6 éves elnöki ciklusát eredményező választás után Moszkva megismétli a lépés.

Mindazonáltal a Kreml képviselői többször hangsúlyozták, hogy nincs szükségük újabb mozgósításra, mivel az ő adataik szerint tavaly több százezer önkéntes lépett be a seregbe.

Volodimir Zelenszkij a 2023-as évet lezáró sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a győzelemhez az idei évben 450-500 ezer embert mozgósítása szükséges. Mint megírtuk, az ukrán kormány szigorítaná a mozgósítás szabályait, és december végétől megnehezítették a hadköteles állampolgárok külföldre jutását.

Pánik Varsóban: remegve állnak sorban az ukránok

Ukránok tömegei állnak sorban Varsóban az okmányirodáknál, többek között az útlevelekért. Bővebben --->