Az orosz törvények szerint a hatóságok be- és kiutazási tilalmat rendelhetnek el többek között a sorkatonák, Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alkalmazottak, elítéltek, illetve olyan személyek esetében, akik államtitkokhoz vagy egyéb „különösen fontos információkhoz” férhetnek hozzá. 

A hétfőn hatályba lépett kormányrendelet értelmében nem férhetnek hozzá okmányukhoz az útleveleik használati jogától megfosztott személyek, és ezért kötelesek leadni azokat. Ezt záros határidőn belül kell megtenniük, hiszen az értesítő kézbe vétele után mindössze 5 napjuk van erre – írja a Reuters

A leadott útlevelet később vissza lehet igényelni

A leadott útlevelet a kiállító hatóság, például a belügyminisztériumi vagy a külügyminisztériumi szervek tárolják. A tilalom feloldása után az útlevelet a kormányrendelet alapján egy kérelem kitöltésével vissza lehet igényelni. 

Az események nem érték nagyon váratlanul az oroszokat. Még márciusban a Financial Times egy ügyhöz közel álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz biztonsági szolgálatok magas rangú tisztviselők és az állami vállalatok vezetőinek útlevelét kobozza el, így akadályozzák meg a tengerentúli utazásaikat.

(Kiffer Anna)