Több fotó és videó is napvilágot látott a neten arról, ahogy ukrán férfiak tömegei állnak sorban egy varsói bevásárlóközpont bevándorlási irodájánál, ahol többek között az útlevéllel kapcsolatos ügyeket lehet intézni.

A tömeg és a hirtelen varsói pánik annak köszönhető, hogy az ukrán kormány a héten benyújtotta a parlamentnek a törvénytervezetet, amelynek értelmében a jövő évtől mozgósítanák a külföldön élő ukrán állampolgárokat is.

Éppen ezért a varsóiak most új, tíz évig is érvényes útleveleket kezdtek el maguknak kiállíttatni, attól tartva, hogy az új ukrán mozgósítási törvény alól kitérők, magyarul a hadkötelezettséget kikerülők nem tudják majd okmányaikat megújítani.

Az új ukrán mozgósítási törvénytervezet többek között előírja, hogy a hadköteles személyeknek a mozgósítás bejelentésétől számított legkésőbb 80 napon belül személyesen kell megjelenniük az ukrán toborzó irodák valamelyikében. Ezen túl a hadkötelezettség alsó korhatárát 27-ről 25-re csökkentenék.

A hadkötelezettséget nem teljesítők számos szankcióra számíthatnak a bankkártyák és a számlák zárolásától kezdve az okmányok meghosszabbításának tilalmáig.

(via)

Kijev jövőre mozgósítaná a külföldön tartózkodó ukrán férfiakat

A Welt internetes oldalán emlékeztet arra, hogy az ukrán hadsereg további 450-500 ezer katonát akar mozgósítani az orosz invázió visszaverésére. Bővebben --->