Kifütyülték Orbán Viktor miniszterelnököt, de szlovák kollégája még nagyobb tiltakozást váltott ki Prágában a V4-csúcs előtt. „Fico, menj haza Oroszországba!”, „Fico + Orbán = Putyin gyáva táskahordozói” ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel fogadták a prágai tüntetők a szlovák és a magyar kormányfőt, akik a visegrádi csoport keddi találkozójára érkeztek a cseh fővárosba.

Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Petr Fiala cseh kormányfő hívta meg a V4-es országok találkozójára. Fiala még ezt megelőzően külön találkozott Donald Tuskkal, Lengyelország miniszterelnökével – a parameter.sk.

A cseh politikus már hétfőn jelezte, Robert Fico szlovák miniszterelnök hétvégi nyilatkozata az ukrajnai háborúval kapcsolatban rá fogja nyomni bélyegét a visegrádi négyek csúcstalálkozójára. Fico az ukrajnai invázió második évfordulóján mondott beszédében azt állította, hogy ukrán neonácik indították el a konfliktust. Ez a megnyilatkozás Donald Tusk lengyel miniszterelnököt is megdöbbentette.

Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie

– hangsúlyozta a házigazda szerepében Petr Fiala.

Az egyik prágai aktivista arról beszélt, hogy Magyarország az Európai Unió olyan tagállama, amely kiiratkozott a demokratikus országok közösségéből, és a svédek NATO-csatlakozásának ok nélküli blokkolásával nagy szívességet tettek Oroszországnak. A demonstrálók Szlovákiát és Magyarországot is kollaboráns államnak minősítették – írja a Telex.

A csúcstalálkozóra utolsóként érkező Fico váltotta ki a legnagyobb ellenszenvet a demonstrálók között, akik annyit üzentek, hogy „börtönbe vele”. Orbán Viktor ügyet nem reagált a tüntetőkre, Fico tett pár lépést feléjük, és még integetett is nekik.

Orbán: ez volt a legnehezebb V4-találkozó

A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta, hogy ez volt az 52. visegrádi négyek találkozója, amin miniszterelnökként részt vett, de az egyik legnehezebb. Ugyanakkor egy intellektuálisan és politikailag is izgalmas vitában vett részt.

Orbán szerint a mai egy önreflexiós megbeszélés volt, mert miután a világ változik, fel kell tenni a kérdést, hogy szükség van-e egyáltalán a V4-re.

A brüsszeli struktúrában sok olyan közös érdekük van, ami miatt együttműködtek, de az orosz–ukrán háború mindent felülírt. Orbán azt akarta tudni, hogy a látható véleménykülönbségek ellenére tudnak-e alacsonyabb szintű ügyekben együttműködni.

Elmondta, abban a négy ország részéről egyetértés van, hogy az orosz támadás a nemzetközi jog durva megsértése volt, és segíteni kell Ukrajnát. Magyarország legfontosabb nemzetbiztonsági érdeke, hogy ne legyen közös határa Oroszországgal, mert arról rossz emlékeink vannak.

Orbán szerint érdemes folytatni a V4-et, mert szerinte négy olyan téma van, amiben ha nem működnek együtt, akkor már most is rosszabbul állnának: az illegális migráció, az ukrajnai gazdaság közelebb engedése, a brüsszeli adóharmonizáció elleni fellépés és a nukleáris energia, ami anélkül nem lehet zöld jövő.