A mesterséges intelligencia (AI) chipek piacát uraló Nvidia szerdai gyorsjelentése után tovább nőtt a vállalat részvényei utáni érdeklődés.

A cég első negyedéves eredményhirdetése során arra figyelmeztettek a vállalat felsővezetői, hogy  a szankciók miatt  a korábbiaktól „jelentősen” elmaradnak a Nvidia kínai üzletágának az eredményei.

A kínai piac a 2024-es pénzügyi évben 17 százalékkal járult hozzá a cég bevételeihez. Colette Kress, pénzügyi igazgató elmondta: arra számítanak, hogy az ázsiai ország piaca a jövőben is versenyképes marad.

Az amerikai cég hosszabb távú kilátásai annak a függvénye, hogy mennyire tudja felvenni a versenyt a hazai technológiai óriással, a Huawei-el.

Jelenleg csak áron alul tudja eladni  a kínai fogyasztóknak kínált  mesterséges intelligencia chipjeit az Nvidia, mivel a bőséges kínálat miatt a kínai Huawei termékei alá kell árazni – árulták el az ügyet ismerő források a Reutersnek.

Vezet a Huawei

Miután a Biden-adminisztráció szankciói megtiltották az Nvidia H800-as és A800-as, a H100-as és a B100-as processzorának kínai forgalmazását, tavaly év végén három: Hszi Csin-ping államára szabott chipet vezetett be az amerikai vállalat. Ezek közül a H20 a legnagyobb teljesítményű Nvidia termék.

Azonban a Huawei Ascend 910B-hez képest (a kínai vállalat legerősebb AI chipje) 10 százalékos kedvezménnyel adják a H20 chipeket

A kínai szerverforgalmazók a H20-at kártyánként 100 000 jüan körül (közel 5 millió forint), a nyolc kártyás szervert pedig szerverenként 1,1 millió és 1,3 millió jüan körüli (53 és 64 millió forint körül) áron adják.  

Huawei 910B-t kártyánként 120 000 jüan feletti (több mint 5,8 millió forint) árról, míg a nyolc kártyás szerver megfelelője szerverenként 1,3-1,5 millió jüanról (64-74 millió forintról) indul.

Dylan Patel, a SemiAnalysis kutatócsoport alapítója elmondta:

a H20 előállítása a nagyobb memóriakapacitás drágább H100-nál, mégis az utóbbi árának feléért árulják.

A CCID Consulting kínai piackutató jelentése szerint Kína globális részesedése a mesterséges intelligencia iparban 2035-re meghaladja a 30 százalékot. 

A Reutersnek nyilatkozó források szerint a Huawei idén drasztikusan növelni fogja Ascend 910B chipjének szállítását.

Állami hátszéllel szemben

A lap információi alapján az elmúlt hat hónapban – összhangban Peking kínai termékeket kedvezményben részesítő előírásával – mindössze öt állami vagy államhoz kötődő vásárló érdeklődött az amerikai cég H20 chipjei iránt, míg a Huawei 910B  esetében egy tucatnyian. 

Ennek ellenére a múlt hónapban széles körben elérhetővé vált a kínai piacon a H20, csak az Alibaba (két forrás szerint) több mint 30 000 ilyen chipet rendelt.