Von der Leyen eddig esélyes jelöltnek számított a NATO vezetői posztjára, a jelölését tavaly még Antony Blinken amerikai külügyminiszter is javasolta Joe Biden elnöknek – írta a Welt am Sonntag cikke alapján a 24.hu.

A német lap forrásai szerint Scholz túl jelentősnek ítélte a főtitkári szerepkört ahhoz, hogy átengedje az ellenzéki CDU egyik tagjának, de von der Leyen Oroszországgal szembeni keményvonalas hozzáállása sem tetszett neki. Scholz szerint ez potenciálisan akadályozhatja majd a hosszú távú diplomáciai erőfeszítéseket. A Bloomberg beszámolt arról is, hogy Törökország feltételesen támogatja Mark Rutte holland miniszterelnököt a NATO főtitkáraként.

Más potenciális jelölteket, köztük Mette Frederiksen dán miniszterelnököt és Kaja Kallas észt miniszterelnököt is értékelték.

Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkár mandátuma 2024. októberében jár le, utódjának kiválasztása sürgető kérdéssé vált, amelyhez valamennyi NATO-tag egyhangú jóváhagyása szükséges. A főtitkár megbízatása idén októberben lejár, és nem áll szándékában újra meghosszabbítani. A mandátumát háromszor hosszabbították meg, és összesen közel kilenc évig töltötte be ezt a tisztséget.

A megbeszélések és tárgyalások a következő hónapokban várhatóan intenzívebbé válnak, a döntés júniusra várható.