„Borzasztóan egyszerű oka van annak, hogy tart a szenvedés Ukrajnában és mindenhol a világban: Oroszország elnöke meg akarja valósítani imperialista tervét szuverén szomszédja, Ukrajna elfoglalására” - hangoztatta a német szociáldemokrata politikus első beszédében az ENSZ BT-ben.

Felszólította Putyint, hogy tegyen eleget az ENSZ-közgyűlés felhívásának, és vonja ki csapatait Ukrajnából, véget vetve ezzel a háborúnak.

Máig nem érkezett erre válasz. Semmi sem szól ma hangosabban, mint Oroszország hallgatása válaszul erre a globális békefelhívásra

- mondta Scholz.

Az ENSZ Közgyűlése 193 tagállamból 141 támogatásával és 32 tartózkodással februárban fogadott el olyan határozatot, amelyben az orosz csapatok kivonását követelte Ukrajnából.

A német kancellár azzal is vádolta Oroszországot, hogy szándékosan több tonna gabonától és műtrágyától fosztotta meg a globális piacot. „Oroszország szándékosan támad magtárakra és kikötői infrastruktúrára, illetve egyoldalúan felmondta a fekete-tengeri gabonakezdeményezést, ezzel súlyosbítva a szegénységet és az élelmezés helyzetét szerte a világban” - emelte ki Scholz.

A német vezető újfent óva intett az ukrajnai konfliktus látszatmegoldásától.

Béke szabadság nélkül elnyomást jelent. Béke igazságosság nélkül kényszer

- húzta alá.

Minél határozottabban szállunk síkra egy igazságos békéért, minél egységesebbek vagyunk az orosz agresszió elítélésében, annál hamarabb fog véget érni ez a háború - fűzte hozzá.

Közben nem túl meglepő módon  

védelmébe vette Oroszország vétójogát az ENSZ BT-ben az orosz külügyminiszter

A vétójog gyakorlása az ENSZ Alapokmányból eredő legitim eszköz - hangsúlyozta Szergej Lavrov azután, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követelte a testületben, hogy fosszák meg Moszkvát ettől a jogától.

Lavrov Zelenszkij beszéde alatt nem volt jelen a teremben, Oroszország helyét Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet foglalta el.

Az orosz miniszter megismételte azokat a sokat hangoztatott vádakat, amelyek háborús ürügyként is szolgáltak: Oroszország szerint az ENSZ Alapokmányát megsértve Kijev elnyomta az ország keleti részében élő orosz ajkú kisebbséget, s ehhez az Egyesült Államok és más nyugati országok szabad kezet adtak neki.

Lavrov felszólalásakor jelen volt Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki felszólalásában szintén az ENSZ Alapokmányának megsértését bírálta, de Oroszország részéről.

Azzal vádolta Oroszországot, hogy mindennapos szinten követ el háborús bűncselekményeket az ukrajnai háborúban.

Ez az ENSZ gondolkodásával ellentétes háború, amely mindnyájunkat érint

- tette hozzá Catherine Colonna francia külügyminiszter.

Antony Blinken bírálta Moszkva és Észak-Korea kapcsolatát, és figyelmeztetett Oroszország esetleges észak-koreai támogatására az ukrajnai háborúban. Blinken helytelenítette Vlagyimir Putyin orosz elnök és az általa diktátornak nevezett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető múlt heti találkozóját.

 

Zelenszkij: ha Trumpnak van béketerve, ossza meg

Az ukrán államfő felszólította szerdán Donald Trump volt amerikai elnököt, hogy hozza nyilvánosságra az ukrajnai háború befejezését célzó béketervét. Csak ne arról szóljon, hogy területeket kell átengedni Putyinnak - tette hozzá. Bővebben>>>