covid járvány okozta rendkívüli helyzetre adott reakcióként 2020-ban bevezetett mentesség fenntartása ma már nem indokolt  – mondta ki a brüsszeli testület. A tagállamok újra korrekciós intézkedéseket kell majd hozzanak, ha a költségvetési hiányuk meghaladja a GDP három, illetve államadósságuk a GDP 60 százalékát.

Az Európai Bizottság elindította a gazdaságpolitikai koordinációt, a 2024-es európai szemeszter ciklusát. Az európai szemeszter olyan éves gyakorlat, amelynek célja a gazdaság-, a költségvetési, a foglalkoztatási és a szociálpolitikának az Európai Unión belüli koordinációja.

Az őszi csomag a 2023. évi őszi gazdasági előrejelzésre támaszkodik, amely kimutatta, hogy az EU gazdasága továbbra is ellenálló az elmúlt években elszenvedett többszörös sokkhatással szemben. Viszont 2023-ban a magas infláció és a szigorúbb finanszírozási feltételek mellett veszített növekedési lendületéből, és 2024-ben csak mérsékelt fellendülés várható.

A kijelölt célok

Az európai szemeszter négy prioritása továbbra is a következő: 

  • a környezeti fenntarthatóság, 
  • a termelékenység, 
  • a méltányosság 
  • és a makrogazdasági stabilitás előmozdítása a versenyképesség fenntarthatóságának elősegítése érdekében. 

Ez a megközelítés összhangban van az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival, amelyek az európai szemeszter szerves részét képezik.

A Bizottság értékelése a tagállami költségvetési tervezetekről

Az Európai Bizottság szerint a költségvetési politikának támogatnia kell a monetáris politikát az infláció csökkentésében és a pénzügyi fenntarthatóság megteremtésében, miközben elegendő teret biztosít a további beruházásokhoz és a hosszú távú növekedés támogatásához. A brüsszeli testület e szempontok alapján értékelte az eurozóna tagállamait. Íme a bizonyítvány:

  • Mindössze 9 ország felel meg a tanácsi ajánlásoknak: Ciprus, Észtország, Görögország, Írország, Litvánia, Spanyolország és Szlovénia.
  • Az értékelés szerint nem teljesen felelnek meg az elvárásoknak: Ausztria, Luxemburg, Lettország, Hollandia, Málta, Németország, Olaszország, Portugália és Szlovákia.
  • Négy tagállam pedig egyáltalán nem felel meg az uniós elvárásoknak: Belgium, Finnország, Franciaország, Horvátország. Emiatt ők a későbbiekben szégyenpadra kerülhetnek.

Hozzá kell tenni, hogy az Európai Bizottság megfigyelési listáján való szereplés nem von maga után automatikusan következményeket. Az Európai Bizottságnak később döntenie kell arról, hogy megindítja-e a „túlzottdeficit-eljárást” azon országok esetében, amelyek nem hoznak megfelelő korrekciós intézkedéseket, ami pénzügyi szankciókat vonhat maga után. 

Makrogazdasági vizsgálat is lesz

A makrogazdasági egyensúlytalansági eljárás előző fordulója megállapította, hogy a költségvetés Ciprus, Németország, Görögország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország esetében küzd egyensúlyi problémákkal. Ennek következtében a 2023-2024-es ciklusban ismét részletes felülvizsgálatokat készítenek ezeknek az országoknak az esetében.

Szerző: Tieger Endre, az EuroAtlantic Zrt. elemzője