Jelentős profitcsökkenésre számítanak a német cégek menedzserei - derül ki egy friss felmérésből.  Az EY nemzetközi tanácsadó cég kutatásában világszerte 1200 vállalatvezetőt kérdeztek meg az 2024-es üzleti várakozásairól.

Kimutatták, hogy globálisan jellemző a sötét jövőkép, a vállalatátvezetők gyenge gyönge növekedésre, makacs inflációra és tartósan magas kamatokra számítanak.

Ugyanakkor míg világszerte a megkérdezettek kétharmada ezzel együtt is növekvő bevétellel és nyereséggel számol, ez az arány Németországban alig haladja meg az 50 százalékot.

Ennél is szembetűnőbb, hogy a német felsővezetők 18 százaléka a profit csökkenését valószínűsíti 2024-re, míg Franciaországban 10, az Egyesült Államokban csupán 5 százalék ez az arány.

A németeknél csak a mexikói cégvezetők borúlátóbbak, körükben 22 százalékos a nyereségcsökkenésre számítók aránya.

Az EY szakértője szerint a sötét jövőkép jórészt a német cégek erős nemzetközi kitettségének tulajdonítható. A közelgő amerikai választások, az ukrajnai háború és közel-keleti válság mind súlyos üzleti kockázatot jelent számukra.

A bajokat tetézi egy sor belső, hazai probléma: a burjánzó bürokrácia, a politikai keretfeltételek állandó változásával járó bizonytalanság, konjunktúrát élénkítő intézkedések hiánya.

Mindez annyira frusztrálja a németországi vállalatvezetőket, hogy a nagyobb beruházásokat, fejlesztéseket egyre inkább olyan helyeken valósítják meg, ahol kedvezőbb az üzleti klíma: külföldön.

Ezek nem jó jelek Európa legnagyobb gazdasága számára.

Egyáltalán nem biztos, hogy Németország középtávon meg tudja majd őrizni erős pozícióját a világgazdaságban

– mondta a Die Welt című német lapnak Constantin M. Gall, az EY szakértője.