A hadseregek megléte nem, de azok hiánya vezet háborúhoz, mert a hadsereg hiánya a gyengeséget jelzi, és a gyengének tűnő országokat szoktak áldozatként kiszemelni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában.

A kormányfő szerint az erő, a  hadsereg szükséges a  háború elkerüléséhez, a magyar nemzeti hadsereg még nem elég erős, de már halad azon az úton, hogy erős legyen.

Az orosz hadsereg kemény, nehéz háborút vív Ukrajnával, de nem tudja legyűrni, ezért nem logikus az a feltételezés, hogy megtámadna egy NATO-tagállamot, és hogy Oroszország, aki Ukrajnával sem tud elbánni, egyszer csak az egész nyugati világot jön, és hamm, bekapná

– fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök az orosz veszélyre való hivatkozást a nyugatiak háborúba belépését előkészítő nyilatkozatoknak tartja.

A kormányfő elmondta azt is, hogy mostanában sok visszaemlékezést, naplót olvas, tanulmányozza az első és a második világháború előkészítését, és ezek sok hasonlóságot mutatnak azzal,

ami most Brüsszelben történik, az egyfajta hangulati előkészítése Európa háborúba való belépésének.

Orbán Viktor szerint ahelyett, hogy izolálnák a konfliktust, és azt mondanák, amit mi magyarok, hogy ez két szláv nép háborúja, aki ennek pedig nem részese, annak az lenne a dolga, hogy elszigetelje ezt a konfliktust, ehelyett azonban beleugrunk ebbe a háborúba, amelyet a nyugat-európaiak saját háborúként ismernek el.

Ez egy háborús akció előkészítésének kommunikációs művelete

– fogalmazott.

Mint mondta, amikor nemzetközi tárgyalóasztaloknál felteszi a kérdést, hogy vajon a becslések szerint még mennyi fegyvert, pénzt kell küldeni Ukrajnának, erre néma csend a válasz. Szerinte a vége ennek lassan egy összeütközés lesz a NATO, az EU és Oroszország között.

Közölte azt is, hogy

a NATO brüsszeli bizottságában háborút előkészítő munka zajlik, munkacsoportok dolgoznak a tervezésen.

Ezt az előkészítő munkát, a NATO terültén kívül zajló háborúban való részvételt, Magyarország ellenzi, de a védelmi szövetség tagjaként ott van a munkacsoportokban. „Ott is vagyunk, meg nem is” - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ennek a pozíciónak a leírására most kitaláltak egy kifejezést, miszerint Magyarország „nem résztvevő”.

Magyarország ragaszkodik a  NATO alapokmányához, a szövetség védelmi alapon nyugszik, egymás megsegítésén

– húzta alá Orbán Viktor.