A korábbi ígéretek ellenére Magyarország az egyetlen ország, amely nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozási kérelmét.

Hétfőn az ellenzék kezdeményezésére rendkívüli ülés lesz Országgyűlésben, és a fő napirendi pont értelemszerűen a NATO-bővítés lenne.

Ám az is kiderült már, hogy a parlament nem lesz határozatképes, ugyanis Fidesz és KDNP nem vesz részt rajta. Ez azt is jelenti, hogy a napirend előtti felszólalások után nem fogják tudni elfogadni az ülés napirendjét.

Az ülés kezdete az ATV információi szerint 13 órára van kitűzve, és még a napirendi pontok között szerepel a méltóságteljes életvégi döntésekről szóló javaslat vitája és az akkuüzemekkel kapcsolatos törvénymódosítás. 

Közben a svéd Aftonbladet arról ír, hogy

egyre növekszik a Magyarországra és Orbán Viktorra nehezedő nyomás.

Emlékeztetnek rá, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége pénteken közleményt adott ki, amelyben emlékeztetett Orbán szavaira, miszerint Magyarország „az első adandó alkalommal” ratifikálja Svédország kérelmét.

 

A hétfői ülés jó alkalom erre

– írta a nagykövetség.

Közben az amerikai kongresszusi képviselők is felemelték szavukat magyar huzavona ellen. Jeanne Shaheen és Thom Tillis szenátorok pártokon átívelő nyilatkozatukban felszólították a magyar miniszterelnököt, hogy haladéktalanul lásson neki a ratifikációnak. 

„A korábbi többszöri ígéretek ellenére Magyarország az utolsó NATO-tag, amely nem ratifikálta Svédország kérelmét, és mind az idő, mind a türelem fogy. Magyarország tétlensége azt kockáztatja, hogy az Egyesült Államokkal és a NATO-val való kapcsolata végleg tönkremegy."

A Fidesz képviselői ugyanakkor azzal érvelnek, hogy  megvárják a szavazással, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Orbán Viktor találkozóját. Ezt Svédország sem hagyta szó nélkül:

– Természetes, hogy találkozunk, de amikor már tagok lettünk – mondta Kristersson.

Törökország január végén már igent mondott Svédországnak, pénteken pedig Kristersson és Recep Tayyip török ​​elnök beszélt egymással telefonon. „Jó beszélgetés volt a terrorizmus elleni közös erőfeszítésekről” – mondta a svéd miniszterelnök.

Brüsszelben egyébként nem volt semmiféle miniszterelnöki egyeztetés a svéd NATO-csatlakozás magyar megszavazásáról, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az EU-csúcsra érkezve kijelentette: „ezen a találkozón nem lesz semmilyen tárgyalás a NATO-ról”.

Az ATV kérdésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta nem lát indokoltnak rendkívüli ülést, a külgazdasági és külügyminiszter szerint a február 26-án kezdődő rendes ülésen is elegendő a ratifikálás, ha a kormánypárti frakciók úgy döntenek.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely szavaiból is az derült ki: bizalomerősítő svéd döntésre van szükség, és úgy tűnik ragaszkodnak hozzá, hogy a ratifikálás előtt Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Budapestre jöjjön.