Látványosan fejlődtek a magyar–izraeli gazdasági kapcsolatok az utóbbi tíz évben. A Világgazdaság által idézett Trading Economics adatai szerint az utóbbi tíz évben – kisebb megtorpanásokkal – mind az Izraelbe irányuló magyar export, mind az onnan érkező import markánsan nőtt. Tavaly Magyarország 490 millió dollár értékben exportált a közel-keleti országba, miközben onnan 253 millió dollár értékben érkeztek áruk.

Virágzó kapcsolatok

A jelek szerint idén is folytatódik a növekedés, hacsak a háború eszkalálódása nem borítja a cégek terveit. A magyarországi export Izraelbe 2022-ben igen jelentősen, közel százmillió dollárral nőtt. A legnagyobb mértékben – 154 millió dollár értékben – járműveket exportált az ország, elektronikus berendezéseket 99 millió, gépeket, nukleáris reaktort és bojlert 72 millió, organikus vegyszereket 23 millió, húst közel 20 millió, különféle feldolgozóipari termékeket 16 millió, gyógyszeripari terméket 14 millió dollár értékben szállítottak a magyar cégek a közel-keleti országba.

Az izraeli import szintén jócskán megugrott 2022-re, a behozatalnál az elektronikai felszerelések domináltak 86 millió dollárral, ezt követően az organikus vegyszerek következtek 30 millió, a különféle vegyszertermékek szintén 30 millió, a gyógyszeripari termékek 23 millió, a műanyagfélék 19 millió, a repülőgép kategória 12 millió dollárral.

Harcidrón-gyártó cég

Feltételezhető, hogy a politikai hátszél is hozzájárult ahhoz, hogy az izraeli UVision harcidrón-gyártó cég vegyesvállalatot hozott létre Magyarországon harci drónok gyártására.

A külgazdasági és külügyminiszter május végén megjegyezte: 250 izraeli tulajdonú vállalat több mint négyezer embernek ad munkát hazánkban, s a gazdasági együttműködés olyan új területekre is kiterjed, mint a védelmi és az űripar. Szijjártó Péter szavai előrevetítették, hogy idén szintén rekord várható a külkereskedelmi forgalomban, a nyár elejére 38 százalékos volt a bővülés.

Mennyire gazdag a pár napja háborút hirdető ország?

Izrael szombaton háborúba lépett, jóllehet elvileg nem egy másik ország reguláris haderejével. Ilyenkor rendszerint ijedelem jön, hisz a háború pusztítja a gazdaságot. Nézzük meg, itt mi történhet! Bővebben >>>