A tirzepatid – amelyet Zepbound márkanév alatt árulnak elhízás és Mounjaro márkanév alatt cukorbetegség esetén – egy új tanulmány szerint jelentősen csökkentette a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek vérnyomását, akik kilenc hónapon át szedték.

A kutatás, amelyet az American Heart Association Hypertension nevű folyóiratában tettek közzé, egy nagyobb klinikai vizsgálat része, amely korábban kimutatta, hogy a heti tirzepatid injekciók akár 22 százalékos súlycsökkenést eredményeztek a túlsúlyos vagy elhízott felnőtteknél, ami hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai gyógyszerhatóság novemberben jóváhagyta a gyógyszert a krónikus testsúly kezelésére – írja a CNN.

A tirzepatid vérnyomáscsökkentő hatásának értékeléséhez a kutatók 600 olyan felnőttet vontak be az eredeti klinikai vizsgálatból, akiknek a testtömegindexe 27 vagy annál nagyobb volt, és akik nem voltak 2-es típusú cukorbetegek, valamint akiknek a vérnyomása normális volt vagy magas, de kontroll alatt tartott. A résztvevők vérnyomását a kezelés megkezdése előtt egy nappal, majd kilenc hónapos heti tirzepatid injekciózás után ismét ellenőrizték.

Az eredmények azt mutatták, hogy jelentősen csökkent a résztvevők szisztolés vérnyomása, a vérnyomásmérés legfelső száma, amely a szívbetegségek határozott előrejelzője.

A hetente 5 milligramm tirzepatidot szedő résztvevők szisztolés vérnyomása átlagosan 7,4 mmHg, a 10 milligrammot szedőké átlagosan 10,6 mmHg, a 15 milligrammot szedőké pedig átlagosan 8,0 mmHg mértékben csökkent. „A nyolcpontos különbség valóban lenyűgöző hatás, amely meghaladja számos eddig bevett vérnyomásgyógyszerünkét” – mondta Harlan Krumholz, a Yale Egyetem kardiológusa.

A tirzepatid titka

A tirzepatid úgy működik, hogy két különböző bélhormon hatását utánozza. Amikor a vércukorszint étkezés után megemelkedik, a gyógyszer arra serkenti a szervezetet, hogy több inzulint termeljen, ami csökkenti a vércukorszintet. Emellett lassítja az étel távozását a gyomorból, így az emberek hosszabb ideig érzik magukat jóllakottnak.

Hasonlóan működik, mint a semaglutid, a Wegovy fogyókúrás gyógyszer és annak testvérdiabétesz-gyógyszerének, az Ozempicnek a hatóanyaga.

Egy tavaly nyári tanulmány szerint a Wegovy 20 százalékkal csökkentette a szívinfarktus, a stroke vagy a szívvel kapcsolatos halálozás kockázatát azoknál az embereknél, akik szívbetegségben szenvedtek és elhízottak vagy túlsúlyosak voltak.

Ami az új vizsgálatot illeti, nem világos, hogy a vérnyomás jelentős csökkenése a nagyobb vizsgálatban résztvevők fogyásának vagy a gyógyszernek köszönhető-e. A tanulmány nem vette figyelembe a résztvevők táplálkozását sem, ami szerepet játszhatott az eredményekben.

Összességében ezek az újszerű súlycsökkentő gyógyszerek hatékonyan csökkentik a testsúlyt, és javítják az elhízás számos kardiometabolikus szövődményét, többek között a magas vérnyomást, a 2-es típusú cukorbetegséget és a diszlipidémiát.

Az Egyesült Államokban a felnőttek több mint 47 százaléka magas vérnyomásban szenved, és közel 42 százalékuk elhízott, az AHA 2024-es szívbetegség és stroke statisztikája szerint. Ezek a betegségek szorosan összefüggenek, mivel az elhízás a magas vérnyomás fő oka; az Amerikai Szív Szövetség szerint a magas vérnyomás mintegy 75 százaléka az elhízásnak tulajdonítható.

A magas vérnyomás pedig a szívbetegségek, például a koszorúér-betegség és a stroke egyik fő kockázati tényezője.

Bár hatékony vérnyomáscsökkentő gyógyszerek állnak rendelkezésre, a magas vérnyomásban szenvedők egynegyedének van megfelelően kontrollált vérnyomása. Ez gyakran azért áll elő, mert a betegek nem szedik a gyógyszereiket.