Döntésének azonnali, haladéktalan végrehajtására szólította fel Adam Bodnar igazságügyi minisztert és főügyészt. Az államfő felszólításában az éhségsztrájkot folytató Mariusz Kaminski romló egészségi állapotára is utalt. Andrzej Duda azt követően zárhatta le az általa január 11-én Kaminski és Wasik ügyében elindított kegyelmi eljárást, hogy Adam Bodnar kedden visszaküldte neki az élítéltek dossziéját.

Az elnök felidézte: már 2015-ben kegyelemben részesítette a korrupció elleni hivatal egykori vezetőiként hivatali hatalommal való visszaélés címén elítélt Kaminskit és Wasikot.

Az államfő akkor a lengyel alkotmány egyik előírása alapján intézkedett.

Mivel Duda érvényesnek tartja 2015-ös döntését – mely álláspontját a lengyel alkotmánybíróság háromszor is megerősítette – a másodszori kegyelmi eljárást más módon, a büntető törvénykönyv alapján kezdeményezte. Ilyenkor a főügyész véleménynyilvánítása a kegyelmi aktus előfeltétele, bár a vélemény nem kötelező érvényű az államfő számára.

Adam Bodnar az államfőnek továbbított véleményéhez és az ügy dossziéjához mellékelt beadványban azt javasolta, hogy Andrzej Duda ne éljen kegyelmi jogával.

Duda sajtókonferenciáján bírálta, hogy a főügyész nem tett eleget kérésének, és már az elnöki kegyelmi eljárás január 11-i elindítása után nem élt a büntetésvégrehajtás megszakításának lehetőségével.

Mariusz Kaminski családja kedd délelőtt közölte: az éhségsztrájkoló képviselőt a börtönkórházban gyomorszondával kényszertáplálásban részesítik.

Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot január 9-én a varsói államfői palotában tartóztatták le, miután a varsói kerületi bíróság az ügyükben felújított eljárásban december végén kétévi szabadságvesztésre ítélte őket. Előzőleg a legfelsőbb bíróság kétségbe vonta a 2015-ös államfői kegyelem érvényességét.
Közben dőlnek a csontvázak, az új Tusk-féle kormány elleni vádak - miszerint boszorkányüldözést folytat elődeivel szemben - nem állnak nagyon messze a valóságtól, közben az előző kormányzás is lelepleződik: nemcsak a lengyel közmédia volt a Kaczynski-rendszer fő kifizetőhelye, hanem az Államkincstár, sőt a Legfőbb Ügyészség. Azt mondják, ez még csak a kezdet. Itt olvashat a részletekről >>>

Éjjel Kaminskit és Wasikot kiengedték a Mazóviai vajdaság területén működő két börtönből.

A TV Republika konzervatív magán hírtelevízió élő közvetítésében látható volt, hogy a fegyház előtt a feleségeik, szimpatizánsok tömege és a PiS több vezető politikusa várta a képviselőket. Kaminski a feleségére és Stanislaw Karczewski volt szenátusi elnökre támaszkodva ült be az autóba. Előtte rövid beszédében kijelentette, kész a további küzdelemre.

Holownia úr, Tusk úr, rövidesen találkozunk

– üzent az ellenzéki politikus a szejm elnökének és a kormányfőnek.

Donald Tusk miniszterelnök az X-felületen azt írta:

az elnök – ezúttal szabályosan – a bűnözők iránti kegyelmi jogával élt. Ennyi az egész.

– tette hozzá.

Irigykedhet a magyar kormány: vége lehet a lengyel jogállamisági eljárásnak. Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos szerint lehetséges, hogy lezárják a jogállamisági eljárást, mivel a lengyel kormány elkötelezett a jogállamiság visszaállítása mellett. Erről itt olvashat bővebben >>>