A lengyel igazságügyi minisztériumot korábban irányító radikális jobboldali párt azzal a váddal kénytelen szembesülni, hogy hanyagul kezelte a bűncselekmények áldozatainak kártalanítására szolgáló alapot, és ehelyett politikai csúszópénzként használta fel.

A Lengyelországot 2015-től tavalyig irányító egykori Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányának igazságügyi minisztere Zbigniew Ziobro volt, aki a Szuverén Lengyelország nevű kisebb katolikus-nacionalista párt élén állt, amely a PiS kisebbik koalíciós partnere volt.

Ő volt az egyik kulcsfigurája a Varsó és Brüsszel közötti, a jogállamisággal kapcsolatos összetűzésnek. Miniszterként olyan, az igazságszolgáltatási rendszert érintő átfogó változtatásokat erőltetett, amelyek a bírákat szorosabb politikai ellenőrzés alá vonták. Ő volt az ország legfőbb ügyésze is, és hivatali ideje alatt az ügyészek hajlamosak voltak lelkesen üldözni politikai ellenfeleit, miközben csendben ejtették a problémás ügyeket – írja a Politico.

Ziobro nem tudott könnyen hozzáférni a médiához és a közpénzhez, mivel azt a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski ellenőrzése alatt állt. Az igazságügyi minisztérium azonban működtetett egy speciális alapot, amely évente több százmillió zlotyt osztott szét a bűncselekmények áldozatainak megsegítésére.

A múlt héten az alap korábbi igazgatója, Tomasz Mraz sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt állította, hogy az alap a Ziobro által személyesen felügyelt és manipulált pályázatok alapján osztott ki készpénzt.

Mraz szerint az Igazságügyi Alap által rendezett legtöbb pályázatot szabálytalanul bonyolították le, amelyben a fő döntéshozó Zbigniew Ziobro volt.

A Szuverén Lengyelország sajtóközleményt adott ki, amelyben elítélte Mrazt, a vallomását „egy rakás ostobaságnak és manipulációnak nevezve, amelyet arra használtak fel, hogy brutálisan támadják a párt politikusait”, hozzátéve:

A közpénzek felhasználásában nem történt szabálytalanság. Az Igazságügyi Alap pedig tucatnyival több támogatást nyújtott a lengyeleknek, mint a Tusk-kormány idején.

Mraz tanúvallomást tett egy olyan parlamenti bizottság előtt is, amely a korábbi PiS-kormány alatti visszaéléseket vizsgálja, amely októberben vesztette el a hatalmat a Donald Tusk miniszterelnök vezette koalíciós kormánnyal szemben. Mraz ellen az alap ügyei miatt az ügyészség is nyomozást folytat.

Az ügyészség szerint az Igazságügyi Alapból mintegy 285 millió zloty (25,65 milliárd forint) összeggel élhettek vissza Zbigniew Ziobro alatt politikai célokra.

Azzal is vádolják, hogy az alapból Pegasus kémprogramokat vásároltak. A parlament vizsgálatot folytat annak kiderítésére, hogy a Pegasus programot a PiS kormányzása idején ellenzéki politikusok megfigyelésére használták-e.

Tusk: egy szervezett bűnözői csoporttal állunk szemben

Az ügy éppen akkor robbant politikai botrányként, amikor Donald Tusk az európai választások előtt a Polgári Koalíció pártjának támogatását gyűjti. „Ha ez a vallomás hiteles, akkor gyakorlatilag egy szervezett bűnözői csoporttal van dolgunk, amelyet a főügyész vezet” – mondta a miniszterelnök csütörtökön, hozzátéve:

Nem emlékszem egyetlen olyan országra sem Európában, ahol ilyen tevékenységet - amely megérdemli a szervezett bűnözői tevékenység elnevezést - egy igazságügyi miniszter és egy főügyész vezetett volna.

A kormányfő a közelmúltban fokozta a PiS elleni retorikát, korrupt erőnek festve le, amely eltávolította Lengyelországot az EU demokratikus főáramától, és sebezhetővé tette az országot az orosz befolyással szemben.

A hivatalban lévő igazságügyi miniszter és főügyész Adam Bodnar csütörtökön közölte, hogy a héten további részleteket fog ismertetni az igazságügyi alapban feltételezett korrupcióról, a vizsgálat eredményeként pedig „indítványt nyújthatnak be az érintett politikusok mentelmi jogának feloldására”.

Dőlnek a csontvázak, jól tartották a bukott kormány kegyeltjeit

Habár az új Tusk-féle kormány elleni vádak - miszerint boszorkányüldözést folytat elődeivel szemben - nem állnak nagyon messze a valóságtól, ám közben az előző kormányzás is lelepleződik: nemcsak a lengyel közmédia volt a Kaczynski-rendszer fő kifizetőhelye, hanem az Államkincstár, sőt a Legfőbb Ügyészség. Azt mondják, ez még csak a kezdet.A választáson alulmaradt, eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt az elmúlt néhány évben tökélyre fejlesztette azt a mechanizmust, hogy a hozzá közel álló személyeket bőkezűen közpénzből honorálja. A kormányváltás után kezdenek napvilágot látni ennek a gyakorlatnak a részletei. Az összegek több tíz, sőt néha százmillió zlotyra is rúgnak.

A PiS politikusai hevesen tagadják a vádakat: „Amit az Igazságügyi Alapban versenyhamisításnak állítanak be, az valójában a közhatalom gyakorlása volt. Az emberek minisztereket bíztak meg a pénzek újraosztásával” – mondta Patryk Jaki, az Európai Parlament képviselője.