A jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet javítása után lesz lehetséges – jelentette ki Donald Tusk új lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén, amelyet a 2024-es költségvetési tervezetről szóló kormányülést követően tartott.

Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák

– fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: készen állnak arra, hogy a közmédiát a helyzet javítása után támogassák. A jövő évi költségvetésben egyelőre semmilyen eszközt nem különítenek el a közmédia működtetésére.

Arra vonatkozóan, hogy a szejm kedden napirendre tűzi a lengyel közszolgálati televíziót, rádiót és a PAP hírügynökséget érintő határozatot, Tusk elmondta: a dokumentum az első lépést jelenti a közmédia javításához. A parlamenti többség olyan törvényeket készít majd elő, amelyek visszaállítják a közmédia elemi semlegességét.

Javítóintézkedésekkel terelnék jó útra a közmédiát

A Polgári Koalícióból, a Lengyel Parasztpártból, a Lengyelország 2050 pártból, valamint az Új Baloldal nevű frakcióból álló többségi parlamenti koalíció képviselői által kedden benyújtott határozat-tervezet szerint a szejm arra szólítja fel az állami kincstárat képviselő illetékes szerveket, hogy „javítóintézkedéseket” foganatosítsanak a közmédiával szemben.

A szejm arra kötelezi önmagát, hogy haladéktalanul elindítja a lengyel alkotmánnyal összhangban lévő állapot tartós visszaállítását biztosító törvényhozói munkát.

A határozat előterjesztői szerint a 2015 őszétől múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nem hajtotta végre a lengyel alkotmánybíróság 2016 decemberében hozott döntését, amely részben alkotmányellenesnek minősítette a 2016 elején hatályba lépett médiatörvény azon előírásait, amelyek értelmében az országos rádió- és televízió-tanácstól elvonták azt a jogot, hogy a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP vezetőit kinevezze.

A közmédia az idei októberi parlamenti választások után is az előző kormánytábor érdekében kampányol, néha agresszív módon támadja a jelenlegi kormányt teljesen meghamisított valóságképet mutatva be a társadalomnak

– áll a határozatban.

A PiS szerint törvényellenes a közmédia megregulázása

Szymon Holownia, a szejm elnöke kedd reggeli sajtóértekezletén aláhúzta: a határozat nem törvényerejű, csak megfogalmazza a (2016-ben felállított) Nemzeti Médiatanácsot (RMN) érintő kétségek lényegét. 

Lukasz Schreiber, a PiS képviselője újságíróknak mondta el, hogy a parlamenti többség a közmédia ügyében határozat útján próbálja előkészíteni törvényellenes lépéseit. Egy határozattal azonban nem lehet megkérdőjelezni a törvényeket és az alkotmányt  –húzta alá Schreiber.