Morawiecki kormányának egyik volt tagja szerint az egykori kormánypárt a választások után válságba került, elmondása szerint már tíz embert is alig lehetett összegyűjteni a pártértekezletre. Miután azonban Donald Tusk kormánya arról döntött, hogy felszámolja a lengyel közmédiát, fordult a kocka, a párt ismét új erőre kapott – nyilatkozta a politikus az Onet lengyel lapnak.

A jobboldali párt tárgyalópartnerei abban bíznak, hogy sikerül kellőképpen mozgósítani a pártot az önkormányzati és az EP-választásokig. Kihívást jelenthet azonban, hogy kampánya már nem élvezi a közmédia támogatását.

A PiS egyik vezető politikusa úgy nyilatkozott, nincsenek illúzió afelől, hogy a párt jelenlegi formájában, a 74 éves Kaczynski vezetésével nem fog újra hatalomra kerülni.

A korábbi jobboldali kormánypárt valamennyi képviselője korábban elfoglalta az állami média két varsói székházát, valamint a Lengyel Rádió székházát is megpróbálták „megvédeni”. Minderre azután került sor, hogy a Tusk-kormány elrendelte a közmédia felszámolását. A választásokat megelőzően a lengyel közmédia túlnyomórészt a PiS kormánypropagandáját sugározta.

Az ellenzékbe került jobboldal akciója ugyanakkor lecsengeni látszik, a lengyel lapnak a párt egyik befolyásos politikusa arról beszélt, hamarosan teljesen le kell állítani a közmédiát, vagyis már eldőlt, hogy a párt ezt a fórumát elvesztette.

Egy árva zlotyt sem kap jövőre a lengyel közmédia

A jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre semmilyen eszközt nem különítenek el a közmédia működtetésére. Donald Tusk szerint a dokumentum az első lépést jelenti a megtisztuláshoz.