A kutatók jelenleg is vizsgálják, hogy az Ozempic nevű szer, ami a fogyókúrás injekciók hatóanyagát használja, képes lehet-e az alkoholfüggőséget és a demenciát eredményesen kezelni.

Ez és a Wegovy nevű készítmény, melyek hatóanyaga a szemaglutid és a liraglutid, rendkívül népszerűvé váltak az utóbbi időben, mert segít a test súlyának 10 százalékát leadni. Kutatók most abban reménykednek, hogy más klinikai esetek kezelésében is hasznos lehet.

Christian Hendershot, az Észak-Karolinai Egyetem klinikai és transzlációs függőségi kutatási programjának igazgatója úgy véli, hogy az ebbe az osztályba tartozó gyógyszerek figyelemre méltóan hatékonyak számos fontos egészségügyi eredmény tekintetében – írja a The Guardian. 

De nem minden vizsgált állapotnak van köze a testsúlyhoz: a kutató ugyanis azok közé tartozik, akik azt tervezik, hogy feltárják a gyógyszerek hatását a függőségek esetében.

Hendershot szerint a gyógyszerek ugyanis le tudják utánozni GLP-1 nevű hormont, amely természetes módon termelődik az agyban és a bélben az ételfogyasztás hatására. Elősegítik a teltségérzetet, és a vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy nemcsak az ételhez, hanem a drogokhoz kapcsolódó jutalomérzetet is csillapítják.

Még a demenciát kutató orvosok is az olyan gyógyszerek felé fordulnak, mint a semaglutid, miután tanulmányok szerint a 2-es típusú cukorbetegségre GLP-1 analógokat szedőknél a demencia előfordulása is csökkent.

A Wegovy-t gyártó Novo Nordisk a múlt hónapban bejelentette, hogy a súlycsökkentő injekció 20 százalékkal csökkentheti a súlyos szív- és érrendszeri betegségek, például a stroke vagy a szívroham kockázatát a túlsúlyos vagy elhízással élő embereknél. A kutatók számára azonban nem egyértelmű, hogy az eredmények csak a fogyásnak köszönhetőek-e, vagyis nem kizárt, hogy a gyógyszer közvetlen hatást gyakorol az erekre vagy a szívre.

A meddőknek is forradalmat hozhat

A szakértők szerint a szemaglutid a policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetében is eredményt hozhat. A rendellenesség, amely a termékeny korú nők 8-13 százalékát érinti, szabálytalan menstruációt, hormonális egyensúlyhiányt és meddőséget okozhat. 

Harshal Deshmukh endokrinológus tanácsadó, a Hull Egyetem vezető klinikai oktatója úgy látja, hogy mivel a PCOS kezelésének fontos része a súlycsökkentés, vannak más lehetséges mechanizmusok is, amelyek révén a gyógyszer segíthet: szemaglutid által befolyásolt receptorok ugyanis a női reproduktív pályán belül is működnek.

 

Több veszélyt is rejthet a fogyókúra, nem szabad félvállról venni

A strandszezon ráirányítja a figyelmet a fogyókúrákra is. A szigorú és rosszul végzett fogyókúrák az anyagcsere teljes felborulását és krónikus betegeknél még akár hirtelen szívmegállást is okozhatnak. A bevitt kalória túlzott mérséklése során nem zsírt, hanem izmot veszítünk, ami gyengeséghez és erőtlenséghez vezet, mindez a napi munkavégzést is negatívan befolyásolja - figyelmeztet a Semmelweis Egyetem szakértője.