Március elején az Európai Parlament (EP) nemzetközi kereskedelmi bizottsága (ENTA) megszavazta az Európai Bizottság (EB) azon javaslatát, hogy egy évvel hosszabbítsák meg az egyes ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét. Azonban a tervezet érvénybe lépéshez még hiányzott az Európai Parlament és a Tanács elfogadó határozata.

A hétfőn végül megállapodásra jutott az EP és az ET az Ukrajnával kapcsolatos ideiglenes kereskedelmi intézkedések meghosszabbításáról – olvasható az Európai Parlament honlapján. 

Az EP-képviselők és a Tanács elnökségének a megegyezése értelmében 2025. június 5-ig felfüggesztik az Ukrajnából az EU-ba irányuló mezőgazdasági exportárukra kivetett kvótákat és importvámokat. 

Az Európai Parlament reményei szerint az egyoldalú kereskedelmi liberalizációs intézkedések hozzájárulnak az ukrán gazdaság stabilizálásához és segítik Kijevnek az EU belső piacába való fokozatos integrációját.

Beépített vészfék

Azonban a rendelet lehetőséget biztosít a Bizottságnak, hogy szükség esetén korlátozza a kvóta- és vámmentességet. Az EU-s gazdák védelmét szolgáló biztonsági kitétel elsősorban az érzékeny agrártermékek, mint a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a kukorica és a méz esetén alkalmazható. 

A „vészfék” (vagyis a vámok visszaállítása) abban az esetben lép életbe, amennyiben az ukrán import mértéke meghaladja 2021 második felének, illetve a 2022-es és a 2023-as importmennyiségén átlagát. Ezentúl a Bizottság kötelezettséget vállalat, hogy fokozni fogja a gabonafélék, elsősorban a búza importjának az ellenőrzését.  

Bóka János: Brüsszel magára hagyva az európai gazdákat az ukrán oligarchák oldalára állt

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint az EU abban is kudarcot vallott, hogy megfékezze az illegális migrációt és segítse a tagállamait külső határaik védelmében.Ha érdeklik a részletek