A covid-járvány felbukkanásakor még a tüdőkárosodás állt a középpontban, de az orvosok hamar rájöttek, hogy gyakorlatilag az egész szervezetet érintheti a koronavírus és az általa felkorbácsolt gyulladás.

Kiderült, hogy különösen a szív van veszélyben – és a tünetek drámaiak voltak – írja a Bloomberg.

New Yorkban 2020 márciusában a szívbetegségek miatti halálozások száma 56 százalékkal megugrott az egy évvel korábbihoz képest, áprilisra pedig ez a szám már 241 százalékra emelkedett.

Ahogy nőtt a covid-halálozások száma, úgy nőtt a szívroham, a szívritmuszavar, a vérrögök és a szélütés miatti halálesetek száma is.

2020 végére csaknem 930 ezer amerikai halt meg szív- és érrendszeri betegségekben, két évvel később a halálozások száma meghaladta a 940 ezret.

A kardiometabolikus betegségek a covid-kór nyomán megsokszorozódtak, ám nem ez az egyetlen probléma – derült ki az az orvosok és a kutatók nemrégiben közzétett beszámolójából.

Az elhízás aránya – amely már jóval a világjárvány kitörése előtt is emelkedett – tovább nőtt, ahogy világunk átalakult,

nem kis részben az étrendben, a testmozgásban és az alkoholfogyasztásban bekövetkezett változásoknak köszönhetően. Sőt, a magas vérnyomás prevalenciája is romlott.

A beszámolók szerint a fenti problémák egyik tényezője az volt, hogy sokan elkerülték a kórházakat a világjárvány idején, szívesebben vészelték át otthon a szívroham okozta fájdalmat, mint hogy a zsúfolt sürgősségi osztályokon megfertőződjenek a vírussal.