A párizsi központú Európai Adóügyi Megfigyelőközpont szerint a legtöbb ember magasabb adókulcsot fizet, mint a szupergazdagok, akik vagyonukat sok esetben különféle fedőcégekben tárolják, így elkerülik a jövedelemadót. A világ megagazdagjai közül néhányan alig vagy egyáltalán nem fizetnek adót.

A semminél több

A Megfigyelőközpont két százalékos globális minimumadót javasol, amely a világ mintegy 2500 milliárdosa 13 ezer milliárd dolláros vagyonának mindössze 2 százalékát tenné ki. Ez az adó így 250 milliárd dollárnyi adóbevételt jelentene évente. Ez is nagy előrelépés lenne, hiszen a milliárdosok amúgy megúszhatják vagyonuk nulla vagy 0,5 százalékának megfelelő adókulccsal, mivel a fedőcégeket gyakran használják fel a jövedelemadó elkerülésére.

Quentin Parrinello, a Megfigyelőközpont vezető politikai tanácsadója azt mondta a BBC-nek, hogy a globális milliárdosok "úgy strukturálják vagyonukat, hogy az ne generáljon sok adóköteles jövedelmet".

Utópisztikus álom?

Elismerte, hogy a milliárdosokra kivetett 2 százalékos minimumadó utópisztikusan hangzik, ám mégis azt javasolta, hogy az országok felhasználhatnák a következő G20-csúcstalálkozót arra, amely közel egy év múlva Brazíliában lesz, hogy megvitassák a megagazdagok adóját.

Joseph Stiglitz a jelentés bevezetőjében úgy fogalmazott: az adózás igazságtalansága veszélyt jelent a demokráciára.

Ha a polgárok nem hiszik el, hogy mindenki méltányos részét fizeti az adókból – és különösen, ha azt látják, hogy a gazdag és gazdag vállalatok nem fizetik ki a rájuk eső részt –, akkor elutasítják az adózást. Miért adják át nehezen megkeresett pénzüket, amikor a gazdagok nem? Ez a szembetűnő adókülönbség aláássa demokráciánk megfelelő működését; elmélyíti az egyenlőtlenséget, gyengíti az intézményeinkbe vetett bizalmat, és erodálja a társadalmi szerződést

– fogalmazott a Nobel-díjas amerikai közgazdász. 

A világ leggazdagabb magyarja meggondolta magát

Márciusban még arról szóltak a hírek, hogy Péterffy Tamás bankot alapít Magyarországon. Egy interjúban most arról beszélt, hogy „a bankügynek vége van”. Bővebben --->