„A bankterv megváltozott. Rájöttünk arra, hogy Magyarország nagyon sajátságos körülmények között van. A magyar törvények alapján nem lehet úgy ellátni az európai ügyfeleket, hogy versenyképesek legyünk egész Európában. A bankügynek most vége van” – mondta a Forbesnak a világ egyik leggazdagabb embere, Péterffy Tamás.

Az Egyesült Államokban élő, magyar származású üzletember vagyonát a Forbes 27,7 milliárd dollárra, míg a Bloomberg 25 milliárd dollárra teszi – előbbinél az 54., míg az utóbbi rangsorban az 57. leggazdagabb emberként tartják számon. Összehasonlításul Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc vagyonát a Forbes egyaránt 1,5 milliárd dollárra becsüli.

Péterffy Tamás brókercége, az Interactive Brokers még márciusban jegyeztette be Magyarországon az Interactive Bankot. A hírek szerint „a szokásos menetrend” alapján egy éven belül kaphatott volna banki működési engedélyt – ez a fenti nyilatkozata alapján azonban úgy fest, nem jön össze.

A bankalapítást kiszúró Portfolio márciusban azt írta, hogy Péterffy Tamás a Brexit után döntött úgy, hogy az Interactive Brokers európai tevékenységének Írország mellett Magyarországot választja központjául, így alakult meg 2020-ben az Interactive Brokers Central Europe Zrt. A portálnak korábban nyilatkozó milliárdos szerint a döntés mögött patrióta okok is álltak.