republikánusok Mike Johnson kongresszusi képviselőt választották jelöltjüknek az amerikai képviselőház elnöki posztjára. A republikánusok csak szűk többséggel rendelkeznek a demokratákkal szemben a Kongresszus alsó házában, így jelöltjük kevés szavazatot kaphat saját oldaláról. Amióta Kevin McCarthyt október 3-án leváltották a házelnöki posztról, a képviselőház vezető nélkül maradt, és nem képes a törvényhozásra – írta meg a BBC.

Egy korábbi keddi szavazáson Mike Johnson a második helyen végzett Tom Emmer mögött, ám a minnesotai képviselő visszalépett, miután Donald Trump volt elnök nyilvánosan ellenezte jelölését. Johnson jelölését végül Elise Stefanik, a képviselőház republikánus konferenciájának elnöke jelentette be. Elise Stefanik szerint a szavazás utolsó fordulójában Johnson 128 szavazatot kapott, míg Byron Donald floridai kongresszusi képviselő 29 szavazattal a második helyen végzett.

Azt viszont még nem tudni, hogy Mike Johnson megszerzi-e azt a 217 szavazatot – egyszerű többséget a Házban –, amelyre szüksége van az elnöki pozíció megnyeréséhez. Mike Johnson jelölését várhatóan szerda délután szavazzák meg a Házban.

Mike Johnson jogász, egykori rádiós műsorvezető 2016 óta dolgozik a képviselőházban. 2020-ban kulcsszereplője volt a Joe Biden győzelmét kifogásoló eseményeknek.

Torkon ragadták egymást a republikánusok Trump távollétében

A volt amerikai elnök republikánus riválisai kaotikus vitán csaptak össze szerdán este. A szópárbajok során Joe Bidentől kezdve a mellettük ülő jelöltekig röpködtek az offenzív szavak. Bővebben >>>