Azonban hiába az erős kifejezések, a hét republikánus elnökjelölt egyike sem jutott el arra a pontra, ahonnan más irányba terelhette volna az előválasztási verseny dinamikáját, melyet Donald Trump már hónapok óta ural, annak ellenére, hogy négy büntetőügyben emeltek vádat ellene. Ez utóbbiról egyetlen szó nem esett a vitán – jegyzi meg a Reuters.

Ron DeSantis floridai kormányzó első válaszában azt mondta, hogy Trump hiányzik a vitáról, továbbá, hogy trilliókkal növeli az államadósságot. Szerinte tartozik a választóknak azzal, hogy megvédje a múltját. DeSantis-t sokáig széles körben Trump vezető-alternatívájaként tartottak számon, ám az utóbbi időben csökkent a népszerűsége, miután hónapokig kerülte a hasonló vitákat.

Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó, aki gyakran kritizálta Trumpot, azt mondta, Trump „fél”, majd Donald kacsának gúnyolta őt, amiért kihagyta a vitát.

Mike Pence, aki 2017-2021 között Trump alelnöke volt, enyhe kritikát fogalmazott meg a volt elnök azon törekvésével kapcsolatban, hogy a hatalmat a szövetségi kormányzatban központosítsa, és fogadkozott, hogy visszaadja a hatalmat az államoknak.

Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet pedig azt mondta, hogy Trump rosszul közelítette meg Kínát, amikor kizárólag a kereskedelemre összpontosított a szélesebb körű biztonsági kérdések helyett.

A jelöltek gyakran vették a vita során célkeresztbe Bident, aki várhatóan a 2024-es választások demokrata jelöltje lesz. Kifogásolták egyebek mellett a gazdasági helyzet és a mexikói határ ügyének kezelését.

De a vita végül egymás szidásába torkollott.

Vivek Ramaswamy többször is kivívta a haragot maga ellen: a politikai újonc vállalkozó ugyanis a TikTokkal akar kapcsolatot teremteni a fiatal szavazókkal, ami, mivel kínai tulajdonú, biztonsági aggályokat vet fel az amerikai tisztviselők körében.

A vita utolsó szegmensében Dana Perino moderátor azt állította, hogy Trump jelölése elkerülhetetlen mindaddig, amíg a mezőny ennyi jelöltből áll.

Percekkel a vita kezdete előtt Trump beszédet mondott Michigan államban, amiben úgy fogalmazott, hogy a kandidátusok „állásjelöltek.”

„Lát valaki alelnököt a csoportban? Nem hiszem"

– mondta. Hozzátette, azzal, hogy mindkét vitát elkerülte, azt jelezte, hogy inkább Bidenre, egykori és talán jövőbeli ellenfelére összpontosít, mint a közvélemény-kutatásokban csúnyán lemaradó republikánus jelöltekre.