Az Europol támogatta a spanyol polgárőrséget (Guardia Civil) egy olyan bűnszervezet felszámolásában, amely nagy mennyiségű kokaint csempészett Dél-Amerikából Európába a Kanári-szigeteken keresztül. A műveletben részt vettek a horvát, olasz és szerb bűnüldöző hatóságok is.

A nyomozás egy súlyos fenyegetésre is fényt derített: a bűnszervezetek egyre inkább képesek szorosan együttműködni, és tagjaikat hosszabb időre különböző helyszínekre telepíteni, hogy lehetővé tegyék a nagy volumenű kábítószer-kereskedelmet. Az Európai Unió bűnüldöző hatóságainak nemzetközi együttműködése ezért kulcsfontosságú volt a gyanúsítottak elfogásához – számolt be róla az Europol.

Másfél éve indult el a nyomozás egy gyanús hajó miatt

A 2022 márciusában indított nyomozás egy lengyel zászló alatt közlekedő hajóra összpontosított, amelynek ideiglenes bázisa a Kanári-szigeteken volt, és amelyet a gyanú szerint kokain szállítására használtak. A bűnüldöző hatóságok azóta figyelemmel kísérték a legénység tevékenységét.

Az egyik személy, egy olasz állampolgár, az olasz Ndranghetával, a másik, egy horvát állampolgár pedig az úgynevezett Balkán-kartellel állt kapcsolatban. Bár nem folytattak munkavégzést, mindketten magas életszínvonalon éltek, miközben a hajót kiváló állapotban tartották.

A szabálytalan útvonalakat nyomon követve augusztus 5-én a spanyol hatóságok rajtaütöttek a gyanús hajón, aminek meg is lett az eredménye: 700 kilogramm kokaint fedeztek fel rajta.

Közben a spanyolországi rendőrök a helyszínen letartóztatták a horvát gyanúsítottat és egy másik személyt, egy szerb állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a szárazföldről koordinálták a kábítószer-csempészetet. A letartóztatások során a gyanúsítottaknál megtalálták azokat a telefonokat, amelyekről a bűncselekményt koordinálták. Az Europol elősegítette az információcserét és folyamatos elemzői támogatást nyújtott a nyomozáshoz. Emellett hozzájárult a különböző ügynökségek közötti átfogó ügykoordinációhoz.