Több mint 60 éve, 1963 óta nem volt annyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Amíg az elmúlt évben mindössze 500 megbetegedést regisztráltak országszerte, addig az idei év eddig eltelt időszakában már nyolcezret.

Csak a múlt héten újabb 1500 beteg esetében állapította meg az orvos, hogy szamárköhögésben szenved.

Az Infostart beszámolója szerint a beadott védőoltások száma is hasonló tendenciát mutat. 2023-ban megközelítőleg 24 ezer embert oltottak be szamárköhögés elleni vakcinával, idén már ennek majdnem a dupláját, 45 ezret.

A vakcinák iránt egyre többen érdeklődnek, azonban jelenleg csak éppen annyi van belőlük, amennyivel a várandós nőket be tudják oltani. A többi vakcina érkezését erre a hétre ígérte az egészségügyi minisztérium.

Kedden már érkezett egy 20 ezer adag védőoltást tartalmazó sürgősségi szállítmány és még további 80 ezret várnak. Matiáš Foschung, az egészségügyi minisztérium szóvivője arról beszélt, hogy ezek a vakcinák mindenekelőtt a felnőttkorú lakosságnak szólnak.

A szamárköhögés minden korcsoportban előfordul, sőt idén már 119 egyévesnél fiatalabb gyermek is megbetegedett

– tájékoztatott Štěpánka Čechová, az Országos Egészségügyi Intézet szóvivője, aki arról is beszámolt, hogy a betegség leginkább a 15-19 évesek körében terjed.

A szóvivő szerint a fertőzöttek 2,3 százaléka szorult kórházi kezelésre. A betegség eddig három halálos áldozatot szedett az országban: egy 62 éves férfi, egy 84 éves nő és egy csecsemő hunyt el.

 

 

 

Ha ez a vírus berobban, nagy járvány lehet

Mivel az Egyesült Államokban nemrég a második madárinfluenzás megbetegedést azonosították egy tejipari dolgozón, az Európai Bizottság közölte: aggodalomra egyelőre nincs ok, Európában alacsony a lakosság esélye a fertőződésre.